VMware NSX biedt netwerk en security resellers nieuwe businesskansen
16-10-2015 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

VMware NSX biedt netwerk en security resellers nieuwe businesskansen

ON2IT, specialist op het gebied van IT security services en oplossingen, organiseerde onlangs in Fort Voordorp het Bright & Cloudy event. Dit jaarlijkse visie evenement schetst het nieuwe secure IT-landschap voor de komende jaren. Een van de sprekers was Hatem Naguib, Vice President, Networking and Security bij VMware. Hij ziet voor netwerk en security resellers nieuwe businesskansen met het VMware NSX software defined networking (sdn) platform.

Het VMware NSX netwerk virtualisatie platform is één van de pilaren van VMware’s Software Defined Data Center (SDDC) architectuur. "NSX zorgt ervoor dat organisaties snel virtuele netwerken kunnen creëren, bewaren en ook weer uitgefaseerd kunnen worden zonder dat het fysieke netwerk opnieuw moet worden geconfigureerd.”, aldus Naguib.

Volgens Naguib vermindert VMware NSX de tijd die nodig is voor het provisionen van top-of-rack switches, multi-tier networking en security-services van weken naar seconden. “NSX ontkoppelt virtuele netwerken van het onderliggende, fysieke netwerk. Steeds channel partners omhelzen VMware NSX, onder andere netwerk- en security resellers. Dat komt omdat NSX ervoor zorgt dat netwerk en security binnen één software based operation model kan worden aangeboden. Dit resulteert in mooie cases voor gebruikers, zoals automation voor provisioning van VMware omgevingen, softwarematige vlan’s, firewall policies en load balancing.”

Organisaties kunnen met NSX software gebaseerde diensten uitvoeren die zorgen voor een veilig netwerk en bescherming van data, vervolgt Naguib. “Zo hoeven ze met NSX niet meer aparte snapshots uit te voeren maar kunnen dat in een keer voor het gehele netwerk doen. NSX ondersteunt het snel distribueren van firewalls, van verschillende merken, over het bedrijfsnetwerk die daardoor veel veiliger wordt. VMware NSX werkt bijvoorbeeld goed samen met netwerk security-oplossingen van Check Point, Palo Alto Networks, Intel Security en Trend Micro.”

Distaster Recovery

VMware NSX stelt organisaties verder in staat applicatiecontinuïteit te garanderen door disaster recovery, zegt Nagiub. “Daarnaast heeft het metro-pooling voor optimaal gebruik van resources in een enkel datacenter en tussen verschillende datacenter en hybrid networking-services. Met NSX kunnen klanten recovery-tijd verminderen tot wel met 80 procent VMware NSX 6.2 heeft daarnaast betere integratie met de fysieke infrastructuur dat zorgt voor eenvoudigere en consistente operations voor het gehele datacenternetwerk en de uitbreiding van microsegmentatie van fysieke servers. Tot slot zullen nieuwe mogelijkheden als TraceFlow en Central CLI operations en inzicht verder vereenvoudigen.”

Microsegmentatie

Inmiddels hebben wereldwijd meer dan 700 klanten gekozen voor VMware NSX, aldus Naguib. “NSX is hard op weg mainstream te worden in branches zoals de gezondheidzorg, media en educatie. We voeren steeds meer gesprekken met klanten die NSX willen gebruiken ter ondersteuning van hun virtuele werkplekken (vdi), voor microsegmentatie van applicaties of voor het moderniseren van netwerk automation. Daarnaast willen klanten met NSX hun netwerkarchitectuur innoveren, die soms wel 20 jaar niet is vernieuwd. Ze kiezen dan voor NSX software defined networking waarop ze snel applicaties kunnen uitrollen, inclusief een sterke beveiliging tegen cyberaanvallen en malware, waardoor de business altijd goed wordt beschermd. Klanten kunnen binnen een paar weken een netwerkassessment uitvoeren en dan migreren naar VMware NSX. Ze kiezen voor NSX omdat het microsegmentatie biedt, waarbij het netwerk van binnen en buiten sterk is beveiligd, tegen veel lagere kosten. Met netwerk microsegmentatie worden de enterprise security-uitdagingen van over-provisioned datacentertoegang aangepakt. De combinatie creëert een geïndividualiseerd virtueel netwerk waarbij gebruikers of groepen alleen toegang krijgen tot de specifieke applicaties binnen het datacenter waartoe ze bevoegd zijn. Zo wordt voorkomen dat gebruikers ongeautoriseerd toegang hebben tot resources in het datacenter, of ze niet eens kunnen zien. Hierdoor kan de IT-afdeling de veiligheidsbedreigingen minimaliseren van over-provisioned toegang bij traditionele VPN-gateways.”

Cisco

VMware werkt rond NSX nauw samen met grote netwerkleveranciers zoals HP, Juniper Networks, Arista Networks, Cumules Networks, Extreme Networks, Brocade, Huawei en HP Networking. Naguib: “Klanten gebruiken hierbij vaak een software gateway om hardware switches te koppelen aan VMware NSX waarna ze het netwerk vanuit één console kunnen beheren.”

VMware NSX werkt ook prima in netwerkomgevingen van Cisco, dat zijn Application Centric Infrastructure (ACI) als tegenhanger van VMware NSX heeft. Naguib: “ VMware NSX is een toegevoegde waarde voor alle soorten netwerktechnologie, ook die van Cisco. VMware is non-disruptief, dat wil zeggen dat je het bestaande fysieke netwerk niet hoeft te upgraden als je kiest voor NSX. Veel organisaties maken gebruik van veel Cisco netwerken, daarom is NSX daarvoor uitermate geschikt voor Cisco netwerken, van Catalyst tot en met de Nexus switches. Hierdoor zien klanten nieuwe mogelijkheden om hun bestaande Cisco netwerk up te graden. Zo overwegen ze dankzij VMware NSX eerder over te gaan naar een Cisco Nexus 9000 switch.”

Holistisch

Volgens Naguib kunnen partners met VMware NSX een gezonde marge en winstgevende business doen. “Partners zouden moeten overwegen om VMware NSX te gaan verkopen aan bestaande en nieuwe klanten als een holistische oplossing, waarbij ze een goede marge verdienen aan services. Ze kunnen netwerken van klanten met NSX eenvoudig  beheren en moderniseren. De reseller kan daardoor zijn rol als trusted advisor versterken als adviseur en leverancier voor moderne innovatieve datacenters, private cloud en andere zaken. Ze worden daardoor minder afhankelijk van de handel in fysieke netwerk hardware.”

Containers

Inmiddels hebben wereldwijd al meer dan 3000 medewerkers channel partners trainingen over VMware NSX gevolgd en hoe ze die kunnen inzetten op het gebied van security hybride cloud en het migreren van een nieuwe netwerkarchitectuur. Naguib: “Je klanten als eerste met NSX microsegmentatie bieden en daarna diensten zoals Distaster Recovery (DR) en netwerk automation op Layer 2 & 3 en later ook met OpenStack diensten. Of ze kunnen sterke hybride cloud-beveiliging voor mobiele eindgebruikers bieden door NSX-netwerkvirtualisatie te combineren met de business mobility-oplossingen AirWatch by VMware en VMware Horizon.”

VMware NSX ondersteunt verder de implementatie van productie containers, volgens Naguib voor resellers een groeimarkt. “Met behulp van VMware NSX kunnen IT-teams fijnmazige netwerk-microsegmentatie en policy-based security op cloud-native applicaties toepassen. Daarnaast biedt VMware NSX belangrijk inzicht in het gedrag van containers. Ten slotte kunnen containers met VMware NSX worden geïntegreerd met de rest van het datacenter en worden verbonden met quarantaine-,  forensics- en/of monitor-netwerken voor aanvullende monitoring en troubleshooting. NSX werkt daarbij prima met public clouds zoals die van VMware vCloud Air, Amazon en Azure.”

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht
Security