Redactie - 15 oktober 2015

Cloud Native @ VMworld 2015

Het begint een traditie te worden: ook dit jaar is Barcelona weer het toneel van het Europese deel van VMworld. Zoals al duidelijk was tijdens ons bezoek aan VMworld US vorige maand in San Francisco, is er dit jaar voor het eerst aandacht voor een nieuwe beweging in de IT wereld: de cloud native applications. Tijdens VMworld Barcelona wordt de VMware visie op deze beweging verder uitgewerkt.

Cloud native

Vroeger kon je als bedrijf meerwaarde bieden door producten te verrijken met software, nu is dit een noodzaak geworden. Denk aan geluidssystemen die in de eerste plaats gekocht worden omdat ze zo handig draadloos overal in huis dezelfde muziek kunnen spelen; gestreamed van een online dienst (zoals Spotify). We vertrouwen er eigenlijk wel op dat de geluidskwaliteit - de core business - in orde zal zijn.
Het maken van software is dus geen onderscheidende factor meer. Het gaat erom hoe snel je een nieuw idee op de markt kunt brengen terwijl de betrouwbaarheid en stabiliteit er niet onder lijden. Applicaties die op deze manier ontwikkeld worden noemen we 'cloud native', en de successen van bedrijven die hiermee voorop lopen (Netflix, Google) spreken boekdelen.

Applicaties? Maar VMware deed toch infra?

En dat doet VMware nog steeds. Waar VMware de term 'Cloud Native Applications' gebruikt gaat het in essentie vooral om het infrastructuur deel. Een essentieel bestanddeel om echt cloud native te gaan is de Platform-as-a-Service (PaaS) die bovenop de (gevirtualiseerde) infrastructuur geinstalleerd wordt. VMware probeert door aankondigingen als vSphere integrated containers en het Photon platform vooral dit proces te faciliteren.

Dev + Ops, en geen shadow IT meer

Een van de vele voordelen van zo'n platform is dat ontwikkelaars de bestaande IT afdeling niet meer hoeven te belasten met aanvragen voor machines om hun applicaties op te draaien: de IT afdeling zet een straat resources neer voor het platform, en ontwikkelaars kunnen daar via een API applicaties op uitrollen.
Op deze manier wordt de traditionele muur tussen Dev (ontwikkelaars) en Ops (IT), waarbij het soms dagen tot weken kan duren om resources beschikbaar te krijgen, geslecht. Met als bijkomend voordeel dat voorkomen wordt dat ontwikkelaars hun toevlucht zoeken in externe PaaS/IaaS platformen zoals AWS, waardoor een 'shadow IT' ontstaat en eigenlijk niemand meer controle heeft over de IT.

De eerste stapjes: vSphere integrated containers

vSphere integrated containers is een nieuwe techniek waardoor (Docker) containers zichtbaar zijn binnen vSphere zoals Virtuele Machines (VMs) dat nu al zijn. Het voordeel is dat applicaties als containers kunnen worden uitgerold binnen de bestaande omgeving, waarbij ze volledig te monitoren en managen zijn net als de bestaande VMs.

Een volwassen oplossing: Photon platform

Hoewel vSphere integrated containers een volwaardige oplossing is om applicaties in containers te draaien op de bestaande infra, is het kunnen draaien van containers op zich niet het einddoel. Het echte einddoel van de cloud native en DevOps beweging is om snel van idee naar productie te gaan, en hiervoor is een echt PaaS platform noodzakelijk.
Zo'n platform is in principe zelf in elkaar te knutselen met behulp van verschillende, deels open source, componenten die containers uitrollen door de verschillende omgevingen (test, acceptatie, productie) en hiermee zal binnen bedrijven zeker geëxperimenteerd worden. Het is echter waarschijnlijk dat bedrijven toch vooral zullen kiezen voor 'it just works' oplossingen zoals Pivotal Cloud Foundry: een enterprise-ready PaaS platform waarin allerlei essentiële componenten van een cloud native platform zitten ingebakken. Denk daarbij aan: dynamic routing, application health management en zero downtime upgrades.
Het aangekondigde Photon platform zorgt ervoor dat een platform zoals Pivotal CF naadloos op VMware kan worden geinstalleerd.

Wat heb ik eraan?

Zoals boven gezegd zullen de komende jaren beslissend zijn voor vele bedrijven: kun je mee met de golf van disruptive nieuwkomers die IT zien als een 'enabler' en die binnen dagen van idee naar productie kunnen, of blijf je hangen in het oude denken waarbij IT vooral een kostenpost is? VMware haakt in op deze beweging en maakt het voor het eerst mogelijk om als bedrijf mee te kunnen zonder zelf opnieuw het wiel uit te hoeven vinden.

Door: Ruurd Keizer, Practice Lead CNA ITQ

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!