Redactie - 17 oktober 2015

VMware vRealize Automation en het SDDC

VMware op VMworld 2015 in Barcelona vRealize Automation versie 7 aangekondigd. Deze versie zal een grote stap voorwaarts zijn ten opzichte van de huidige versie 6.x. De eerste verbetering die ik direct wil noemen is de enorm versimpelde installatie procedure. Voordat we verder in de details van de nieuwe features duiken eerst een kort overzicht van vRA en waarom je eigenlijk een management tool zoals vRA nodig hebt.

Software Defined

De basis van iedere nieuwe IT omgeving wordt verzorgd door tenminste drie Software Defined componenten: Software Defined Compute, wat natuurlijk gewoon virtualisatie heet, Software Defined Storage en Software Defined Networking. Software defined betekent dat de functie volledig in software is geïmplementeerd en op general purpose hardware kan draaien. Zo zijn er door Software Defined Networking bijvoorbeeld geen fysieke routers meer nodig en door Software Defined Storage geen separate opslag oplossingen.

Maar “Software Defined” betekent ook nog iets anders, namelijk dat we via software kunnen definiëren hoe deze componenten functioneren. Er is dus geen menselijk interactie met de systemen nodig om ze geconfigureerd te krijgen. In plaats daarvan is er een centrale component waarin beheerders definiëren wie wat mag gebruiken en hoeveel. Een datacenter gebruiker kan vervolgens via een dienstencatalogus diensten in het SDDC afnemen.

VMware vRealize Automation is zo'n centrale component die de drie software defined componenten van een datacenter samenvoegt tot een Software Defined Datacenter. Aan datacenter gebruikers biedt vRA een overzichtelijke dienstencatalogus en aan beheerders de mogelijkheid om policies te definiëren en permissies uit te delen aan gebruikers. Hierdoor krijgen gebruikers een grote mate van vrijheid maar houdt de IT afdeling een zekere mate van controle, zodat bijvoorbeeld altijd voldaan wordt aan geldende veiligheidseisen en standaarden.

VMware vRealize Automation 7

Zoals gezegd heeft VMware tijdens de keynote van VMworld Europe 2015 een nieuwe versie van vRA aangekondigd. Met deze nieuwe release zal er een veel volwassener integratie zijn met andere VMware producten, zoals bijvoorbeeld VMware's Software Defined Networking product NSX. De nieuwe blueprint designer laat je op een visio-achtige manier diensten samenstellen. Er wordt daarbij geen onderscheid meer gemaakt tussen verschillende typen blueprints. Een dienst kan simpelweg een enkele Linux machine zijn, maar ook een volledige multi-tier applicatie inclusief eigen netwerken, firewall rules en loadbalancers. Deze dienst kan dan weer als geheel aangeboden worden in de catalogus. Op het moment dat iemand de dienst aanvraagt zullen alle benodigde onderdelen in realtime aangemaakt worden in het SDDC.

Verder biedt vRA 7 veel meer mogelijkheden voor zogenaamde extensibility. Dit houdt in dat vRA nu makkelijker met externe systemen te integreren is; bijvoorbeeld om goedkeuring van aanvragen via ServiceNow te laten verlopen of om IP adressen aan te vragen bij een IPAM systeem. Deze extensibility staat los van de blueprints en wordt beheerd door de beheerders van het SDDC en niet door de ontwerper van blueprints.

Tenslotte zal in vRA 7 de functie die voorheen bekend was als AppServices volledig geïntegreerd zijn in het vRA product. Dit betekent dat vRA software kan installeren op machines die door vRA worden geprovisioned. Deze functie is geïntegreerd in de blueprint designer; een server voorzien van bijvoorbeeld tomcat is een kwestie van de tomcat dienst op een machine slepen in de blueprint designer.

Door: Christiaan Roeleveld, Virtualization Consultant ITQ

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!