Redactie - 16 oktober 2015

End User Computing op VMworld Barcelona

Onlangs was de mooiste week van het jaar gestart als het gaat om techniek: VMworld 2015 in Barcelona. VMware’s End User Computing portfolio gaat momenteel door een ware revolutie en meer dan ooit is End User Computing groots aanwezig op het evenement in de Fira Gran Via. Een aantal nieuwe technieken wordt dit jaar op VMworld tentoongesteld.

NSX en Horizon

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de beveiliging van de IT infrastructuur naar een hoger niveau te tillen. Echter, beveiliging binnen de IT infrastructuur gaat verder dan het netwerk. Met trends als Bring Your Own Device en Unified Workspaces is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor een IT omgeving die voldoet aan de hedendaagse strenge veiligheidseisen. VMware heeft slim ingespeeld op de vraag in de markt naar security op eindgebruiker-niveau. NSX, VMware's netwerkvirtualisatie techniek, maakt het mogelijk om virtuele werkplekken op individueel niveau te segmenteren en enkel het verkeer toe te laten dat nodig is. En dat ook nog eens op een schaalbare manier; micro-segmentatie wordt dit ook wel genoemd. Bij VDI (Virtual Desktop Infrastructure) draait het voor een groot deel om schaalbaarheid, dus een techniek als NSX moet zo schaalbaar mogelijk zijn om ingezet te kunnen worden op een VDI omgeving.

Project Enzo

Eerder dit jaar werd het doek getrokken van Project Enzo, een nieuwe methode voor het managen van desktops. Project Enzo is een combinatie van een aantal producten die het toepassen van VDI en application delivery enorm gaan vereenvoudigen. Allereerst is er een nieuwe interface. Eentje die lijkt op de interfaces van zowel AirWatch als EVO:rail. De intuïtieve interface is HTML5 gebaseerd, wat hem snel maakt en makkelijk te gebruiken op verschillende browsers.

Project Enzo maakt gebruik van verschillende typen Smartnodes. Dit zijn in feite bronnen waaruit een desktop aangeboden zou kunnen worden. Denk hierbij aan EVO:rail, Horizon AIR, Horizon DaaS en de traditionele Horizon View omgevingen. Daarnaast kan Project Enzo gebruik maken van de nieuw in vSphere 6 geïntroduceerde InstantClone techniek. Deze techniek kan van een draaiende VM een nieuwe actieve kloon maken die alleen maar in het geheugen draait en daarbij in enkele seconden is aangemaakt. Tel daarbij het automatisch koppelen van App Volumes Appstacks op en je hebt een dynamische VDI omgeving die extreem schaalbaar is.

Application Delivery

Als men kijkt naar het applicatie landschap van (met name) grote bedrijven, zien we een verschuiving ontstaan in de methodiek die gekozen wordt om de applicatie bij de eindgebruiker te krijgen. Traditioneel gezien kennen we vooral MSI installatie bestanden die via SCCM worden uitgerold. Met de overnames van AirWatch, Cloud Volumes en Immidio en bestaande producten als Identity Manager en ThinApp heeft VMware zich als een marktleider op het gebied van Application Delivery gepositioneerd. Dit jaar staat dan ook een aantal sessies in het teken van het kiezen van de juiste methodiek voor het uitrollen van applicaties. Denk bijvoorbeeld eens aan Office; waarom zou je deze nog traditioneel installeren op een apparaat waar Windows op moet staan? En als je Bring Your Own Device introduceert, ga je dan alleen maar Windows laptops toelaten? Natuurlijk niet. 

Met producten als Identity Manager en AirWatch is het mogelijk om voor elk mainstream apparaat automatisch een primair native applicatie uit te rollen. Denk hierbij aan Microsoft Office voor Windows en iOS apparaten en aan applicaties als Slack en Skype.

Project A2

Op VMworld San Francisco heeft VMware het nieuwe product Project A2 aangekondigd. Project A2 is een samenwerkingsverband tussen AirWatch en App Volumes (vandaar A2). AirWatch is het Enterprise Mobility Management (EMM) systeem en App Volumes het Rapid Application Delivery systeem van VMware. Door deze twee te combineren, samen met de native EMM features van Windows 10, kan de uitrol van en de migratie naar Windows 10 enorm worden vereenvoudigd. Deze week staat VMware met een aantal End User Computing specialisten op de beursvloer om productdemonstraties te geven over Project A2.

Boxer

Tijdens VMworld 2015 is tijdens de keynote door Sanjay Poonen (general manager of End User Computing, VMware) aangekondigd dat Boxer aan het portfolio van EUC wordt toegevoegd. Boxer is een mobiele Inbox applicatie die de gebruiker toestaat om veel eenvoudiger met email te werken op bijvoorbeeld een iPhone of Android Tablet. Boxer staat het toe om vanuit één simpele interface met de meest gebruikte email services te werken, zoals Exchange, Google Mail, Yahoo, iCloud en nog meer.

De toevoeging van Boxer sterkt het vermoeden dat de AirWatch Inbox client langzaam wordt uitgefaseerd en de sterke punten van deze client in de Boxer App worden toegevoegd. Wanneer de acquisitie van Boxer wordt afgerond is nog niet duidelijk, maar de website van Boxer meldt al dat het onderdeel is van het VMware portfolio.

Johan van Amersfoort, Virtualization Consultant ITQ

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!