Redactie - 18 oktober 2015

vCloud Air aankondigingen tijdens VMworld 2015 Barcelona

vCloud Air werd door VMware in 2013 door VMware geïntroduceerd – in eerste instantie onder de naam vCloud Hybrid Service (vCHS) – als public cloud Infrastructure as a Service (IaaS) dienst. Na twee jaar ontwikkeling en verbetering is VMware er naar mijn mening goed in geslaagd hun public cloud met een onderscheidend vermogen in de markt te zetten.

VMware focust met vCloud Air primair op klanten die reeds gebruik maken van VMware technologie in de eigen data centers. Daarnaast onderscheidt VMware zich door de onderliggende infrastructuur van vCloud Air (vSphere en vCloud Suite) hoog beschikbaar te maken. Waar bijvoorbeeld vooral AWS de positie inneemt dat je beschikbaarheid in de applicatielaag moet oplossen, focust VMware zich juist op het hoog beschikbaar stellen van de onderliggende infrastructuur. De realiteit is namelijk dat nog vrij weinig applicaties in het bedrijfsleven in staat zijn om goed om te gaan met een falende infrastructuur. Als je gebruik maakt van VMware technologie in je eigen data centers en (delen van) deze virtuele infrastructuur in een public cloud wil onderbrengen, dan zou vCloud Air de eerste dienst moeten zijn waar naar gekeken wordt.

In tegenstelling tot wat in een recentelijk (onbevestigd) gerucht op een technologie nieuws website gepubliceerd werd, investeert VMware gigantisch in vCloud Air. Op VMworld 2015 zijn talloze nieuwe features en veranderingen aangekondigd voor de dienst, die bijdragen aan het realiseren van de Hybrid Cloud visie van VMware. Hieronder volgen in meer of minder detail de belangrijkste aankondigingen op het gebied van vCloud Air op VMworld 2015:

VMware vCloud Air Disaster Recovery Services

Voorheen was de DR service van vCloud Air uitsluitend aan te schaffen als ‘subscription’. Dit betekende dat je een vaste hoeveelheid ‘standby’ resources aanschafte tegen een vaste prijs. Dit prijsmodel wordt voor DR losgelaten en vervangen door een ‘pay-for-what-you-consume’ prijsmodel. Er zal een flat-fee tarief per VM in rekening gebracht worden voor de replicatie van de VM en daarna betaal je als klant uitsluitend voor de hoeveelheid compute resources die je na een DR verbruikt. Dit nieuwe prijsmodel maakt het instappen in vCloud Air DR eenvoudiger en goedkoper voor klanten.

Op het gebied van DR heeft VMware tevens een nieuwe SaaS dienst aangekondigd waarmee het automatiseren en orkestreren van DR plannen eenvoudig mogelijk wordt: VMware Site Recovery Manager Air. Een cruciale feature van SRM Air is ondersteuning voor failback. Na een uitwijk is het immers cruciaal om op een eenvoudige en snelle wijze terug te kunnen migreren naar je eigen data center, wanneer dit weer beschikbaar is. Hier heeft VMware belangrijke lessen geleerd. In de eerste release van vCloud Air DR i.c.m. vSphere Replication was er namelijk geen native failback mogelijk. Om terug te migreren naar het eigen data center moest de uitgeweken VM uitgeschakeld worden en moest m.b.v. vCloud Connector een offline migratie uitgevoerd worden. Dit maakte de dienst vrijwel onbruikbaar voor klanten. Gelukkig heeft VMware dit zich gerealiseerd en ondersteunt de dienst nu ook een volwaardige failback.

VMware vCloud Air Object Storage

Voor de opslag van meerdere petabytes aan ongestructureerde data kunnen vCloud Air klanten nu gebruik maken van vCloud Air Object Storage. VMware geeft de klant de keuze tussen een transparante integratie met de public cloud dienst Google Cloud Platform of het landen op een private cloud alternatief wat gebaseerd is op EMC’s software defined storage platform EMC ViPR. Binnen Google Cloud Platform heeft de klant keuze uit drie smaken Object Storage, afhankelijk van o.a. performance en beschikbaarheidseisen:

  • Standard Storage voor de beste performance
  • Durable Reduced Availability Storage voor een mindere beschikbaarheid
  • Nearline Storage voor low-cost archivering

 

De EMC ViPR gebaseerde Object Storage kent ook weer twee smaken:

  • Standard Storage voor een single-region oplossing met hoge duurzaamheid van 11 negens
  • Premium Storage voor een geo-gerepliceerde oplossing over meerdere regio’s met een extreme duurzaamheid van 13 negens.

De Google Cloud Platform variant is overigens per direct beschikbaar. De EMC ViPR variant is momenteel nog in beta. Meer details volgen ongetwijfeld in de nabije toekomst!

VMware vCloud Air SQL

Ook VMware biedt nu een Database as a service (DBaaS) dienst aan met de introductie van vCloud Air SQL. Met deze dienst kunnen klanten snel en efficiënt gebruik maken van schaalbare SQL databases in vCloud Air. Momenteel is de dienst in een zogenaamd Early Access programma beschikbaar.

VMware vCloud Air Advanced Networking Services

Advanced Networking Services is enige tijd geleden door VMware aangekondigd in het kader van de ‘One cloud, any app, any device’ campagne in februari 2015. Nu is deze mooie uitbreiding van vCloud Air eindelijk publiek beschikbaar gesteld. Advanced Networking Services in vCloud Air brengen een aantal cruciale features van VMware’s netwerk virtualisatie product NSX naar vCloud Air. De meest in het oog springende features zijn het kunnen implementeren van een zogenaamd ‘zero trust security model’ dankzij microsegmentatie en het ondersteunen van dynamisch routeren m.b.v. industrie standaard protocollen zoals OSPF en BGP.

Met microsegmentatie kunnen firewall policies op de virtuele NIC van de virtuele servers toegepast worden. Dit betekent dat bijvoorbeeld VMs in een beveiligd DMZ netwerk wel in hetzelfde netwerk segment kunnen staan zonder dat ze op laag 2 toegang hebben tot elkaar. In veel traditioneel ingerichte datacenters zijn netwerken opgedeeld in 3 lagen: een presentatie-, applicatie- en datalaag. Tussen al deze lagen zijn vaak firewalls actief om verkeer tussen deze lagen te reguleren. Met microsegmentatie kun je voorkomen dat verschillende systemen binnen een netwerklaag toegang hebben tot elkaar.

Tenslotte bieden Advanced Networking Services verbeteringen op het gebied van load balancing, SSL VPN en kan eenvoudig geschaald worden tot wel 200 virtuele netwerken.

Een belangrijk afsluitend feit: Advanced Networking Services zijn op dit moment alleen beschikbaar voor Dedicated Cloud klanten. Deze services zijn niet beschikbaar in de Virtual Private Cloud varianten van vCloud Air.

VMware vCloud Air Hybrid Cloud Manager

Hybrid Cloud Manager is een nieuw management product voor vCloud Air. Het biedt een eenvoudige oplossing voor het kunnen beheren van vCloud Air resources vanuit de vSphere web client. Hiermee heeft de klant een uniforme beheeroplossing voor zowel de on-premises resources als de cloud resources.

Hybrid Cloud Manager beschikt daarnaast over een aantal geavanceerde netwerk technologieën waarmee het mogelijk wordt om netwerken m.b.v. een Layer 2 VPN Data Center Extension door te trekken naar vCloud Air, voor een seamless extensie van het lokale vSphere data center.  Er kan gekozen worden voor Hybrid Networking Standard en Premium. De belangrijkste verschillen zijn het aantal vCenter connecties (1 vs. 3) en de beschikbare bandbreedte (100Mpbs vs. 1Gbps).

Ook biedt Hybrid Cloud Manager geavanceerde cloud migratie technologieën. M.b.v. WAN acceleratie kunnen workloads efficiënt gerepliceerd worden van en naar vCloud Air. Tijdens de replicatie mag de virtuele server gewoon in bedrijf zijn. Pas bij een ‘switchover’ dient de virtuele server uitgeschakeld te zijn. Dit is een enorme verbetering t.o.v. de volledig offline migratie die door vCloud Connector geboden wordt.

Technology Preview – Project Skyscraper

‘Project SkySkraper’ technologie zal er in de nabije toekomst voor zorgen dat virtuele servers zonder downtime gemigreerd kunnen worden van en naar vCloud Air: een Cross-Cloud vMotion! Meer hierover in een volgend blog. Wel wil ik hier nog even stilstaan bij de ‘Project SkySkraper’ feature Content Sync. Deze feature stelt de klant in staat om vCloud Air te abonneren op een vSphere Content Library zodat zaken als templates, vApps en ISO’s seamless in sync gehouden worden tussen het lokale data center en vCloud Air.

Afsluitend kan ik met al deze nieuwe features en verbeteringen alleen maar concluderen dat VMware volledige focus heeft op vCloud Air. De Hybrid Cloud is volgens de visie van VMware de ideale eindsituatie en vCloud Air speelt een enorm grote rol in het realiseren van die visie. Ik kan in ieder geval niet wachten om met deze mooie verbeteringen en vernieuwingen aan de slag te gaan bij onze klanten!

Door: Jeffrey Kusters, Virtualization Consultant ITQ

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!