Redactie - 20 oktober 2015

Overleef ransomware met een back-up in de cloud

Stel, je bent IT-beheerder bij een klein bedrijf met ongeveer dertig werknemers. Jij bent verantwoordelijk voor hardware, software, het netwerk – en zelfs telefoniesystemen en de incidentele stroomstoringen op welke dag dan ook. Dus als je CEO belt en zegt: ‘Ik kan mijn bestand met verkoopverwachtingen niet openen’, dan kom jij in actie. Je controleert de pc van je CEO en ziet dat het bestand op de een of andere manier is aangetast. Dan valt je oog op een klein, rood pictogram onderaan het bureaublad, met de tekst: ‘Uw bestanden zijn versleuteld. Betaal binnen tien dagen 500 euro voor een decoderingssleutel, anders wordt uw data verwijderd – klik hier voor betaalinstructies.’

Na de eerste schrikreactie realiseer je je dat je bent geïnfecteerd door ransomware – een soort malware die toegang tot bestanden of systemen blokkeert totdat het losgeld betaald is. Er zijn verschillende soorten ransomware, zoals Reveton, Cryptolocker, Winlocker en Cryptowall, en voor veel daarvan is er nog geen tegengif. Het McAfee Labs Threats Report (uit februari 2015) toonde aan dat in elk kwartaal het aantal soorten ransomware toeneemt met gemiddeld 155 procent.

Wat zou jij doen?
Stel je eens voor dat jouw bedrijf te maken krijgt met ransomware. Zou je betalen? Tenzij je ergens tegengif weet te vinden, is er misschien geen mogelijkheid je data terug te halen. Maar onthoud: zelfs als je wel betaalt, is er geen enkele garantie dat de aanvaller de versleuteling van je data opheft. Hij kan er immers ook vandoor gaan.

Gelukkig bestaat de universele oplossing tegen ransomware al jaren – hoe verrassend dit ook klinkt. Sterker nog, de oplossing bestaat al langer dan ransomware zelf. Ik heb het over… de back-up!

Er is een aantal zaken veranderd sinds de back-up jaren geleden zijn intrede deed. Vandaag de dag is een back-up in de cloud de beste manier om je data en systemen te beschermen tegen ransomware. En steeds meer bedrijven profiteren hiervan via lokale serviceproviders, hosters en resellers. 

Een cloudback-up maakt kopieën van al je bestanden en zelfs van je complete besturingssysteem. Zo blijven ze veilig en zijn ze beschermd tegen aanvallers en de bedreigingen van ransomware. In geval van een aanval kun je de geïnfecteerde bestanden snel terughalen en houd je je bedrijf up en running. Je kunt zelfs een volledig systeem terugzetten naar zijn vorige – ongeïnfecteerde – staat, waardoor je geen cent aan losgeld hoeft te betalen.

Een traditionele, lokale back-up is vaak niet voldoende, aangezien de back-upbestanden op je lokale USB HDD of NAS ook door de ransomware geïnfecteerd kunnen zijn.

De enige, en beste, manier om ransomware te overleven, is een professionele databeschermingsoplossing te gebruiken om je data en systemen volgens een regelmatig, consistent systeem te back-uppen in de cloud.

Erik van Schaik, Cloud Sales Representative Acronis

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!