Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2015

Ierse privacywaakhond onderzoekt dataopslag van Facebook in VS

De Ierse Data Protection Officer gaat de wijze waarop Facebook data van Europese gebruikers opslaat in de Verenigde Staten onderzoeken. Hierbij wordt gekeken of de privacy van Europeanen bij de dataopslag voldoende wordt gewaarborgd.

Dit meldt Reuters. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van een klacht die in 2013 werd ingediend door de Oostenrijkse Max Schrems. Het verzoek werd in eerste instantie geweigerd, waarbij de Data Protection Officer verwees naar het Safe Harbour verdrag dat de uitwisseling van data tussen de EU en VS regelt.

Europees Hof van Justitie
Schrems stapte hierop naar de rechter, waarna het Ierse Hooggerechtshof de zaak uiteindelijk doorverwees naar het Europees Hof van Justitie. Dit leidde uiteindelijk tot de uitspraak van het Europees Hof op 9 oktober waarin het Safe Harbour verdrag ongeldig werd verklaard. Het Europees Hof bepaalde ook dat nationale privacycommissies de bevoegdheid hebben onderzoek te doen naar de uitwisseling van data van Europese burgers met de VS.

Nu wordt het onderzoek waar Schrems in 2013 om vroeg dus alsnog uitgevoerd door de Ierse privacywaakhond. Facebook heeft al toegezegd mee te zullen werken aan het onderzoek.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!