Redactie - 22 oktober 2015

Iedereen naar de hybride cloudomgeving

Iedereen moet gaan nadenken over de transformatie naar de hybride cloud. Het is een boodschap die al vaker klinkt tegenwoordig en die onlangs tijdens het kenniscongres IT-Galaxy van ICT-dienstenleverancier PQR ook werd benadrukt. 

PQR probeerde tijdens het congres in Bussum klanten, partners en geïnteresseerden te helpen met die digitale transformatie met keynotes, kennissessies, praktijkvoorbeelden en adviezen.

Tijdens IT-Galaxy 2015, dat een feestelijk tintje had vanwege het 25-jarig bestaan van PQR, draaide alles om de thema’s datacenter, workspace, cloud en IT-strategie. Dit zijn volgens PQR de thema’s die nu de business veranderen. IT wordt hiermee wel complex, maar volgens Bas ter Heurne (foto), sales manager bij PQR, is het de taak aan PQR om complexe IT eenvoudig te maken.

Hybride is king

Bij het adviseren en begeleiden van klanten ziet het ICT-bedrijf dat veel organisaties naar een hybride cloudomgeving willen. “Dat is niet zo vreemd”, stelt ter Heurne, “want het biedt de voordelen van zowel de publieke als de private cloud en dat gecombineerd.”

Toch zijn veel bedrijven nog niet klaar voor de transformatie naar de hybride cloud. Bij CIO’s is sprake van een langzame periode van gewenning, zo blijkt. Volgens PQR werd ‘de cloud’ in 2010 nog onbetrouwbaar gevonden. Nu, anno 2015, is de cloud geaccepteerd en in 2020 zal de cloud naar verwachting een vast onderdeel van iedere IT-infrastructuur zijn.

Andere rol voor de IT

De gemoderniseerde infrastructuur staat echter vaak gewoon op de eigen locatie en niet in de cloud. Maar dat gaat veranderen, voorspelt Viktor van den Berg, Solutions Architect bij PQR. “Storage en networking worden steeds meer gevirtualiseerd. Dat vraagt om een andere manier van management dat gaat ook wel bekend staat als policy based management. Daarbij bepaalt de applicatie hoe de infrastructuur zich gedraagt.”

Waar we naartoe gaan, is een wereld die gebaseerd is op code met een verdere ontkoppeling van hardware en software, aldus Van den Berg. “Die ontkoppeling is nu al aan de gang. Het gaat steeds meer om applicaties.” Dat heeft grote gevolgen voor de rol die de IT-beheerder speelt. “De IT-beheerder zal zich minder gaan focussen op het netwerk en storage, maar meer op het beheren van de totale infrastructuur, orchestration, automation, beveiliging en het vaststellen van de policies.”

Selfservice

Een trend die daarmee samenhangt is die van automation en orchestration. Bij automation gaat het om het automatiseren van repeterende taken die frequent worden uitgevoerd. Dit zijn ideale processen om te automatiseren door middel van een script of workflow. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om de geautomatiseerde uitrol van een bepaald type virtuele machine of een snapshotactie op een grote groep virtuele machines. Als we al deze initiatieven samenbrengen, spreken we over orchestration. Dit maakt het mogelijk repeterende taken in het datacenter te automatiseren en infrastructuurdiensten aan te bieden vanuit een selfservice portal. Dit komt de flexibiliteit ten goede en zal de tijd waarbinnen IT-services beschikbaar worden gesteld verlagen. De kwaliteit van de geboden service gaat omhoog en het beheer dat gemoeid is met geautomatiseerde acties, wordt minder. Het resultaat is dat bedrijven dankzij automation en orchestration flexibel, snel en betrouwbare IT-diensten krijgen.

Workspace

Steeds meer virtuele machines en applicaties worden geautomatiseerd uitgevoerd. Het doel daarvan is om uiteindelijk selfservice te realiseren. “Die selfservice zorgt ervoor dat ik diensten kan afnemen uit het datacenter en kan gebruiken in mijn omgeving. Als ik die applicaties wil gebruiken, heb ik uiteraard een workspace nodig”, vertelt Peter Sterk, Solutions Architect bij PQR.

Hij heeft het daarbij bewust over de term ‘workspace’ en dat is iets anders dan ‘workplace’. “De workspace is plaatsonafhankelijk. Het is een medewerker die werkt met verschillende applicaties en verschillende apparaten. De workspace is datgene die alles met elkaar in verbinding brengt.” Organisaties die hiermee bezig zijn, krijgen dikwijls ook te maken met mobile device management en mobile application management om de beveiliging van devices, infrastructuur en -niet in de laatste plaats- data te garanderen.

Het is goed om te kijken op welke manier cloud uw organisatie kan helpen en verder ontzorgen op het gebied van ICT, zegt Viktor van den Berg. Er worden dagelijks enorme hoeveelheden data gegenereerd zoals te zien is op internetlivestats.com. PQR moet de verwerking van al die hoeveelheden data mogelijk maken, door zaken als beschikbaarheid, beheer en security goed te regelen, stelt Peter Sterk. “Dat is leuk want dat zorgt voor een bepaalde uitdaging.”

Bekijk de video van het PQR IT-Galaxy event 2015.

Door: Edwin Feldmann

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!