Slim kabelmanagementsysteem werkt onnodige lange kabels in patchkasten weg
23-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel - redacteur Dutch IT-channel en Executive-People

Slim kabelmanagementsysteem werkt onnodige lange kabels in patchkasten weg

Een startup uit Wenen introduceert de Patchbox, een oplossing bedoeld om onnodige lange kabels weg te werken en daarmee warmteontwikkeling, arbeidstijd en afval in patchkasten te verminderen. De Patchbox zorgt dat altijd exact de juiste lengte kabel beschikbaar is in de patchkast.

Extra lange kabels nemen onnodig ruimte in beslag, zijn onoverzichtelijk en kunnen in netwerkapparatuur voor problemen en zelfs uitval zorgen. Een groot probleem, aangezien in datacenters een uptimegarantie van 99,8% moet worden geleverd. Hier spelen de ondernemers Alexander Geng en Josef Hofstätter, oprichter van Patchbox, op in met de Patchbox.

24 cassettes met kabels
De Patchbox is een insteekelement voor patchkasten is voorzien van 24 cassettes met ieder een cat 6 patchkabel in platte uitvoering of glasvezelkabel (OM4, OM3 en OS2). Gebruikers trekken de benodigde lengte kabel uit de Patchbox cassette, terwijl de rest van de kabel automatisch wordt teruggetrokken in de cassette en hier opgeborgen blijft.

"Ons eerste prototype hebben we volledig met eigen geld gefinancierd en vorig jaar aangemeld voor een patent. Nu is het patent verleend," zegt Josef Hofstätter, medeoprichter van Patchbox. "Dankzij de extra gewonnen ruimte in een patchkast kan bijvoorbeeld de lucht beter circuleren en is de apparatuur efficiënter gekoeld hetgeen resulteert in hogere betrouwbaarheid en duurzaamheid. Vooral de verbeterde koeling rechtvaardigt al de aanschaf van de Patchbox. Alleen al de koeling is verantwoordelijk voor 50% van de kosten van een rekencentrum. Bovendien kunnen de door de ingebouwde Patchbox vrijgekomen hoogte eenheden opnieuw verhuurd worden, "zegt Alexander Geng, oprichter en uitvinder van Patchbox.

Terug naar nieuws overzicht