Redactie - 24 oktober 2015

Ravello tijdens VMworld 2015 in de schijnwerpers

Op VMWorld US 2015 is Ravello Systems uitgeroepen als "best of show". Helaas was er geen mogelijkheid voor Ravello om aanwezig te zijn op VMworld Europe 2015, maar alsnog is het een bedrijf wat ook in Europa steeds meer in de schijnwerpers staat bij IT personeel, developers en bedrijven.

Lab as a service

Ravello biedt de mogelijkheid om virtuele machines op de cloudplatforms van Amazon en Google te draaien. Nu is dit op zichzelf niet heel vernieuwend, maar de toegevoegde waarde ligt in het feit dat Ravello hun eigen hypervisor aanbiedt bovenop deze platforms waardoor nieuwe mogelijkheden beschikbaar worden die voorheen niet mogelijk waren op AWS of Google Cloud. 

De belangrijkste hiervan is het kunnen installeren van een eigen hypervisor zoals VMware vSphere bovenop HVX, de Hypervisor van Ravello. Dit maakt het mogelijk om virtuele vSphere omgevingen te kunnen bouwen en on-demand af te nemen. Ravello is expliciet geen platform om productie op te draaien, maar richt zich vooral op omgevingen voor training, tests en demonstraties, en proof of concepts. 

Naast VMware vSphere kan er natuurlijk ook direct Windows, Linux of een ander besturingssysteem geïnstalleerd worden. Ook behoort het importeren van OVF templates direct vanuit vCenter tot de mogelijkheden, waardoor een applicatie direct vanuit productie naar Ravello gekopieerd kan worden om daar bijvoorbeeld de applicatie beschikbaar te maken aan klanten of externe partijen zonder zorgen over het verlenen van toegang of benodigde resources. Ook voor een proof of concept van een gevirtualiseerde datacenter omgeving is de noodzaak van beschikbare hardware verleden tijd. Ravello schaalt in principe net zo ver als de eerdergenoemde cloudplatformen, dus voor vrijwel iedere niet-productieomgeving moet dit voldoende zijn. 

Reproduceerbaarheid

Eén van de grote voordelen van Ravello Systems is het feit dat het een volledig te automatiseren product is. Zo is het mogelijk om een eenmaal gebouwde applicatie met 1 muisklik te kopiëren naar een blauwdruk, waarna hiermee de applicatie onbeperkt in korte tijd opnieuw uitgerold kan worden. Voor demonstratie- en salesdoeleinden betekent dit dat, eenmaal geconfigureerd, een applicatie vrijwel direct beschikbaar gesteld kan worden aan een klant, een interne afdeling of bijvoorbeeld cursisten voor een training. Nadat de applicatie niet meer benodigd is kan deze simpelweg verwijderd worden. 

Het Ravello platform is volledig API driven, dus ook is er de mogelijkheid om het product te integreren in een bestaand cloud management platform. Zo is het met relatief weinig werk mogelijk om applicaties uit te rollen via vRealize Automation (http://itq.nl/ravello-service-automate-lab-deployments-ravello-vrealize-automation/) zonder gebruikers direct toegang te geven tot Ravello zelf. 

Kosten

De kosten van Ravello zijn puur gebaseerd op het verbruik. Er zijn geen kosten vooraf, kosten per gebruiker of extra kosten voor meerverbruik. Door een simpel berekeningsmodel zijn kosten van een applicatie vooraf te bepalen. Buiten de kosten voor opslag van applicaties zijn er geen kosten voor machines die niet aan staan. Prijsdetails zijn per applicatie, per virtuele machine of per gebruiker te bepalen en aan het einde van de maand te rapporteren. Een volledig overzicht van de kosten is te vinden op https://www.ravellosystems.com/ravello-price-list.

Sjors Robroek, Virtualization Consultant ITQ

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!