Wouter Hoeffnagel - 27 oktober 2015

Europese Commissie en Amerikaanse overheid bereiken principeakkoord over Safe Harbour-opvolger

De Europese Commissie en de Amerikaanse overheid hebben een principeakkoord bereikt over een opvolger voor het Safe Harbour verdrag. Het nieuwe akkoord moet de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (VS) gaan regelen.

De Wall Street Journal meldt dat Eurocommissaris Vera Jourova dit maandag heeft gezegd tegen een groep Europarlementariërs. De onderhandelingen over het nieuwe verdrag lopen al zeker twee jaar, maar zijn in een versnelling terecht gekomen nadat het Europees Hof van Justitie het bestaande Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde. De Europese rechter oordeelde dat het rechter de veiligheid van Europese data die in de VS wordt opgeslagen onvoldoende waarborgt.

Meer inzicht
Beide partijen zouden nu dus dicht bij een akkoord zijn over een opvolger van het verdrag. Het nieuwe akkoord moet burgers meer inzicht geven in de wijze waarop bedrijven mogen omgaan met hun data en de wijze waarop inlichtingendienst zichzelf hier toegang toe mogen verschaffen. Om te controleren of inlichtingendiensten hun boekje niet te buiten gaan wordt een jaarlijkse controle van de naleving van de regels geïntroduceerd, die door zowel de Europese als Amerikaanse autoriteiten moet worden uitgevoerd. Hoe deze controle in de praktijk moet worden uitgevoerd is onduidelijk.

Het akkoord is nog niet definitief. Zo is nog onduidelijk op welke manieren inlichtingendiensten data die wordt uitgewisseld precies mogen gebruiken. Ook wordt nog gediscussierd over het bindend genoeg maken van afspraken om te kunnen voldoen aan de eisen die het Europees Hof van Justitie stelt aan het nieuwe verdrag. Jourova stelt dat het nieuwe akkoord voor 100% moet voldoen aan de uitspraak van het Europees Hof. Het is onduidelijk wanneer we het definitieve akkoord kunnen verwachten.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!