Oracle neemt Amazon AWS op de korrel in cloud services markt
28-10-2015 | door: Witold Kepinski

Oracle neemt Amazon AWS op de korrel in cloud services markt

Oracle neemt Amazon AWS op de korrel rond de data cloud services markt,l zo blijkt op de jaarlijkse Oracle OpenWorld 2015 conferentie. Amazon is marktleider in cloud diensten maar Oracle wil met zijn 19 wereldwijde datacenters binnen tien jaar een van de grootste cloud services bedrijven zijn. De public cloud marktleiders van nu zijn AWS, Microsoft Azure en Google.

Oracle en Amazon strijden de komende jaren onder andere rond de database markt die wereldwijd goed is voor 41,3 miljard dollar. Steeds meer klanten zullen hun database in de cloud doen zo voorspelt Oracle zelf. Uiteraard het liefst in een Oracle cloud. 

Oracle heeft inmiddels cloud know-how binnengehaald zoals John Johnson die bij Amazon werkte en Peter Magnusson die eerder bij Google en Snapschat werkte. Oracle zegt dat zijn klanten hun database on-premises en in de cloud kunnen stallen. Daarbij biedt Oracle een sterkere silicium security, aldus cto Larry Ellison.

Elastic Compute Cloud

Oracle stelt verder zijn 'Elastic Compute Cloud' voor, een dienst waarbij klanten computerinfrastructuur kunnen huren in de cloud. Larry Ellison en co. gaan hiermee Amazon achterna, dat negen jaar geleden een nieuwe standaard zette met zijn pay-per-use model.

Oracle zet met zijn Elastic Compute Cloud trouwens niet enkel een alternatief voor AWS in de markt, het gaat ook nog eens agressief concurreren met het bedrijf van Jeff Bezos. "Bij Oracle kan je voortaan on demand computercapaciteit huren, per maand of zelfs per uur, voor de helft van de prijs die Amazon vraagt", benadrukte cto Larry Ellison tijdens zijn tweede keynote op Oracle Open World. "Voor die prijs kan je trouwens gebruik maken van speciaal voor jou gereserveerde servers en databases ('dedicated compute'). Bij Amazon kom je terecht in een gedeelde omgeving, en dat kan nadelig zijn", klonk het. "Overigens bieden ook wij zo'n gedeelde omgeving aan ('compute'), en daar zal de prijs dus nog scherper zijn dan bij onsdedicated aanbod."

Archive storage cloud

Naast zuivere computercapaciteit maakt ook storage ('archive storage cloud') deel uit van het flink verbreedde iaas-pakket, net als een cloud voor container-apps (de 'container-as-a-service' optie i.s.m. Docker). Ellison maakt zich trouwens sterkt dat er voor zijn 'archive storage'-aanbod maar één tiende gevraagd wordt van de prijs die Amazon er voor aanrekent voor 0,0001 dollar per GB per maand.

Niet dat Oracle nu plots marktleider Amazon van de troon gaat stoten, of onmiddellijk op gelijke hoogte zal komen met Microsoft (Azure) en Google, die allemaal een gelijkaardig iaas-aanbod hebben. Vraag is immers of de klanten zullen volgen én of de publieke datacenter-infrastructuur van Oracle al helemaal klaar is voor Elastic Compute. Ook HP heeft niet zo lang geleden iets gelijkaardigs geprobeerd met zijn Helion Public Cloud, en heeft dat project intussen al stopgezet.

Oracle belooft alvast dat het de migratie van on premise databases naar de Oracle cloud gemakkelijker dan ooit gaat maken. Dat is niet onbelangrijk, want uiteraard wil ook AWS zo veel mogelijk grote databasegebruikers naar zijn eigen infrastructuur lokken.

De troepen van Larry Ellison hebben momenteel 19 grote datacenters verspreid over de wereld. 7 daarvan bevinden zich in Europa (waaronder 3 in het Verengd Koninkrijk en eentje bij Equinix in Amsterdam). Op 420.000 klanten maken er momenteel al 35.000 op één of andere manier gebruik van de clouddiensten van het bedrijf.

Omzet

Oracle zet vaart achter zijn cloudomzet. De SaaS en PaaS omzet steeg het afgelopen kwartaal met 34 procent naar 451 miljoen dollar. Maar dat mag wel wat hoger volgens analisten. De IaaS omzet steeg met 16 procent naar 160 miljoen dollar. De Oracle 'cloud revenue run rate' is 2,4 miljard dollar. Concurrent Amazon zag zijn cloudomzet het laatste kwartaal met 78 procent stijgen naar 2,1 miljard dollar.

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud, database
Cloud