Europees Parlement wil dat EU-landen Edward Snowden behandelen als mensenrechtenactivist
31-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europees Parlement wil dat EU-landen Edward Snowden behandelen als mensenrechtenactivist

Het Europees Parlement roept Europese landen op klokkenluider Edward Snowden te behandelen als een mensenrechtenactivist. Landen zouden alle strafrechtelijke aanklachten tegen Snowden dan ook moeten laten vallen.

Hiervoor is in het Europees Parlement een voorstel aangenomen. Het voorstel werd met een kleine meerderheid aangekomen: 286 leden stemden voor, terwijl 281 leden tegen stemden. Het Europees Parlement wil dat de status van Snowden als klokkenluider en internationale verdediger van mensenrechten wordt erkend. Daarnaast zou Snowden bescherming moeten krijgen om uitlevering te voorkomen.

Ook uit het Europees Parlement zijn zorgen over de surveillancewetgeving in een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Het gaat hierbij om wetgeving die de tapbevoegdheid van inlichtingendiensten uitbreiden. In Nederland gaat het hierbij om het wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waartegen veel verzet is. Minister Plasterk heeft op 28 oktober voor dit voorstel een Big Brother Award gewonnen

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid, DINL