Redactie - 07 november 2015

Atlantis Computing, compute, netwerk en opslag in één oplossing

De markt beweegt zich steeds meer richting (hyper) converged oplossingen. Niet de hardware bepaalt de richting, maar de software. Hardware wordt ondergeschikt aan de software. Belangrijk is dat gemaakte investeringen zoveel mogelijk (her)gebruikt kunnen worden.

Atlantis Computing heeft hiervoor de handen ineen geslagen met Pronovus, de IT Channel Gateway gevestigd in Houten. Pronovus gaat de oplossingen van Atlantis Computing distribueren in de BeNeLux. Het betreft de oplossingen zoals Hyperscale, een hyperconverged appliance oplossing gebaseerd op gecertificeerde vendor onafhankelijke hardware met daar boven op de USX software van Atlantis en USX software, de Software Defined Storage oplossing welke hardware onafhankelijk is.

Tijdens een gemoedelijke setting op het kantoor van Pronovus, met koffie en Bossche Bollen. Aan het woord zijn Pronovus managing director Bob Dielis en Michel Schipperijn, verkoopdirecteur Benelux bij Atlantis Computing die net terug is uit Barcelona waar VMworld 2015 plaatsvond. Met het project Shared Services Center Zwolle sleepte Atlantis de Best of VMworld 2015-trofee in de wacht; in de categorie ‘Best virtualisation and service consolidation project’. Het is het eerste grote Hyperconverged project op basis van Stretch cluster functionaliteit in Nederland, en meteen al gelauwerd.

Dielis: “Pronovus is een kleine value add distributeur en wij geven nieuwe technologieën een landingsplaats om de Benelux markt te kunnen betreden. Wij hanteren een direct touch, maar indirect sale concept. Alle oplossingen worden via het kanaal verkocht. We zijn vooral ook actief op het vlak van hyperconverged systemen. Want daar is vraag naar: systemen die efficiënt zijn, minder ruimte in beslag nemen, minder energie nodig hebben. Kortom: systemen die het datacenter op zijn kop zetten. Daar zetten we vol op in. We willen iedereen ‘Hyperconverged-gek’ maken.”
De twee partijen hebben elkaar overigens ‘gevonden’ bij het project in Zwolle.

Zwolle

Laten we dan eerst maar eens beschrijven hoe het er in Zwolle aan toegaat, want dat geeft meteen aan wat de voordelen van Atlantis zijn. En Schipperijn raakt er niet over uitgepraat. Het gaat hier om een Atlantis USX 3.1 Stretched Cluster. Het SSC Zwolle bestaat sinds 1 januari 2013 en is in eerste instantie opgericht om ICT en inkoop te delen. Later zijn daar personeels- en salarisadministratie bij gekomen. De bouw van het nieuwe datacenter is thans in volle gang. “De gemeente Zwolle en Kampen willen samen met de provincie Overijssel de automatiseringskosten terugdringen en datacenter-faciliteiten en –functionaliteiten bieden aan de lokale gemeenten in de regio. De organisatie beschikte al over een modern ingericht datacenter. In feite twee die elkaar spiegelen. In de moderniseringsslag is ervoor gekozen om een hyperconverged infrasructuur te gebruiken die volledig draait op direct-verbonden opslag met Huawei blade servers en tegelijkertijd gebruiken ze een stretched/metro cluster. Het is wel vooruitstrevend van het SSC om hiervoor te kiezen, want wereldwijd zijn ze de eerste die dit toepassen”, zegt Schipperijn.

Veel goedkoper

SSC Zwolle heeft voor de Atlantis Computing oplossing gekozen, omdat voor deze oplossing veel minder hardware nodig is dan bijvoorbeeld de standaard schijven-gebaseerde SAN met replicatie tussen twee datacentra. Dit zou echter betekenen dat er een dubbele opslag nodig is van de vereiste 200 TB. Dus dubbele serverkosten, maar ook twee keer zoveel ruimte en twee keer zoveel energieverbruik.
Met VMware vSphere voor de virtualisatie-infrastructuur en Atlantis USX voor de hyperconverged opslag was het mogelijk het complete systeem te integreren in de bestaande blade-servers. Daardoor ging de aanvankelijk berekende opslagnoodzaak van 425 TB terug naar 180 TB en er is geen licentie nodig voor replicatiesoftware. De storage is in de bestaande blade-server geïmplementeerd met flash- (SSD)en SAS-drives die gezamenlijk opereren onder Atlantis USX die voor pooling en tiering zorgt. Zo is snelle toegang tot data verzekerd over twee stedelijke cluster sites.
Uiteindelijk bespaart het SSC Zwolle aanzienlijk op de kosten, is er minder ruimte nodig (40U in plaats van 102U) en minder energieverbruik (10 kWh in plaats van 35 kWh).
“Daar komt bij dat het opslagbeheer veel eenvoudiger is en de performance aanzienlijk is verbeterd”, steekt Schipperijn de loftrompet.
In de vorige omgeving duurde het bijvoorbeeld 50 seconden om een groot pdf-bestand te openen. In het nieuwe datacenter staat het document al op het scherm voordat iemand de stopwatch kan indrukken.

Kans voor reseller

Het kanaal heeft het er nog wel een beetje moeilijk mee, denkt Dielis. “Ze zijn gewend om hardware te verkopen. Als er meer storage nodig is, dan zet je er extra storage of meer schijven bij. Dat is de makkelijke weg, maar klanten willen niet meer betalen dan nodig is. Daarom maakt het software defined datacenter furore. Maar dan moet je wel anders gaan denken als reseller. Je moet hier de kansen zien: de marge op software is immers veel groter dan op hardware. Bovendien kun je diensten aanbieden om de architectuur te ontwerpen en de oplossing te configureren. De IT-partners moeten meegroeien met de vraag van de markt.” Zo zullen er in de toekomst geen storage-beheerders meer zijn. In het datacenter vinden we specialisten op het vlak van VMware en/of Citrix. Virtualisatie op alle lagen.

Hardware-onafhankelijk

Een belangrijk voordeel van USX, zo zeggen beiden, is dat de software hardware-onafhankelijk is. “Het maakt niet uit of je een Dell- , Cisco-, HP, Lenovo-server of welke dan ook hebt staan. Bedrijven die hebben gestandaardiseerd op bijvoorbeeld Cisco-servers willen bij voorkeur Cisco-storage, maar die is niet voorhanden. Dus moeten ze genoegen nemen met hardware van een andere partij in de omgeving. Dat heeft gevolgen voor beheer en licensing. Met USX is het mogelijk elke combinatie aan te sturen. Overigens heeft Atlantis een lijst opgesteld welke hardware het beste past bij de USX oplossing.”
“De software koop je meestal voor tien tot twaalf jaar. Hardware wissel je vaak eens in de drie jaar. Met USX kun je nieuwe servers in gebruik nemen, zonder dat je de software hoeft te upgraden of te vervangen. De USX software stelt een organisatie verder ook in staat om op bestaande storage meer gebruikers te plaatsen en meer capaciteit op te slaan. Dat scheelt echt vele Euro’s”, weet Dielis.

Online deduppen

Maar Atlantis heeft meer in het portfolio. Bijvoorbeeld de HyperScale. Dit is een hyperconverged appliance. Zeg maar: een datacenter in een doos. “Daarbij zorgen we ervoor dat er geen vendor lock-in is”, zegt Schipperijn. “Ook hier is er hardware-onafhankelijkheid. Wij ondersteunen de servers van Cisco, HP, Lenovo, Dell en SuperMicro.” Interessant ook is, volgens Dielis, het kostenplaatje, deze is bij Atlantis Computing lager, omdat de oplossing hardware onafhankelijk is. De klant kiest het platform waar men het meest comfortabel mee is en de Atlantis Software kan hier op landen. Dus geen vendor lock-in. Atlantis Computing biedt inline deduplicatie en compressie on-the-fly aan. Dit heeft een impact op de nodige opslagcapaciteit, lees minder storage capaciteit. Andere oplossingen slaan de data eerst op en tijdens een rustig moment wordt de data die dubbel is opgeslagen opgeschoond. Dit kost tijd en men heeft nog steeds veel opslagcapaciteit nodig.

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!