Redactie - 10 november 2015

Red Hat ziet grote vraag naar open databases

De laatste tijd is er een overweldigende belangstelling om een open databaseplatform in het automatiseringslandschap op te nemen. “Bij vrijwel elk gesprek dat wij met klanten hebben, krijgen we de vraag voorgelegd of wij daar een rol in kunnen spelen. Vandaar dat wij EDB hebben uitgenodigd”, vertelt Red Hat-directeur Benelux Dick Lans tijdens het Red Hat Forum Benelux 2015.

Het is gezellig druk in het Figi Theater te Zeist. “Ik heb hier een goed gevoel aan overgehouden”, zegt Lans. “Veel belangstelling is er voor bijvoorbeeld de klantcases. Die van onderwijsbesturingsorgaan DUO trok een volle zaal. De organisatie is overgegaan van IBM-middleware naar volledig Red Hat. Dat was nodig om over te stappen op continious delivery van software. ICT-architect Jan-Taeke Schuilenga legde uit dat de ontwikkelaars vroeger zes weken nodig hadden om werkende software te presenteren en dat ze dat nu in zes minuten kunnen doen.”

Eerder spreekt Werner Knoblich, general manager EMEA Red Hat, het gezelschap toe. Hij benadrukt de toenemende waarde van IT voor de bedrijfswinst. Het aandeel van automatisering stijgt van 18% in 2015 naar 41% in 2020 (bron: Gartner). “Dat gebeurt omdat de IT-omgeving flexibel is, zich razendsnel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden of inzichten. Dat kan niet met de legacy systemen, maar wel met de open source omgeving. Dit betekent dat organisaties een tweesporen IT-omgeving moeten inrichten. De oude modellen voor de transactionele handelingen, de nieuwe, open omgeving voor de sterk wisselende omgevingen om te kunnen voldoen aan de eisen van de business.”

Talent

De afgelopen jaren is de technologie sterk veranderd als gevolg van cloud computing, big data, Internet of Things, mobiliteit en cloud apps. “Het overgrote deel van de organisaties gebruikt open source software om die nieuwe projecten te ontwikkelen en uit te voeren. Wereldwijd zijn er meer dan een miljard projecten gaande. Waarbij ontwikkelaars kunnen terugvallen op een zeer actieve community van meer dan honderd duizend ‘collega’s’. Tachtig procent van de organisaties die kiezen voor open source doen dat vanwege de kwaliteit. En op de tweede plaats komt de mogelijkheid op top talent aan te trekken en te behouden”, vertelt Knoblich.

Het is dan ook niet zo gek dat Red Hat (opgericht in 1993) sinds de eerste uitgave van Enterprise Linux in 2002 al 54 kwartalen op rij explosief groeit en winst maakt. In 2012 haalde Red Hat als eerste open source softwarebedrijf 1 miljard dollar omzet. Inmiddels (2015) komt de omzet op bijna 1,8 miljard dollar.

De doorzettende containerization van IT speelt eveneens Red Hat in de kaart, zeker sinds Microsoft en VMware nauw samenwerken met Docker.

Enterprise Database

Gezien de belangstelling voor open source relationele databases, is Mike Huseman uitgenodigd een lezing te houden op Forum Benelux 2015. Huseman is SVP Global Sales and Business Development van EnterpriseDB. Deze open source relationele database heeft Gartner onlangs nog voor de tweede opeenvolgende keer opgenomen in het leaders-kwadrant van zijn Magic Quadrant for Operational Database Management Systems (oktober 2015).

Huseman zegt dat te veel geld van het IT-budget opgaat aan operationele zaken, waardoor er (te) weinig overblijft voor innovaties. “Vijfendertig procent van wat organisaties aan software besteden, gaat naar de database. En dat terwijl tachtig procent van de applicaties heel goed kan draaien in een open source omgeving. Gebleken is dat bedrijven die een dergelijke wending maken, zeventig procent op de kosten kunnen besparen”, aldus Huseman.

De vraag die hij, en ook Lans, dan vaak krijgt voorgelegd, is: ‘Hoe begin je dan met die overstap?’ Niet zo moeilijk volgens Huseman: “De meeste organisaties zijn al overgegaan op open source Linux, op middleware JBoss en dergelijke. Er is al heel veel ervaring met open source bij bedrijven. Met onze hulp is het niet moeilijk los te komen van de proprietary database-wereld.”

Daarbij haalt hij aan dat het in 2009 nog niet echt handig was om met een open source database in zee te gaan. “Maar anno 2015 is het een no brainer. “Open source relationele database managementsystemen zijn volwassen geworden en kunnen tegenwoordig door informatieleiders, DBA's en applicatieontwikkelingmanagement beschouwd worden als de standaard infrastructuurkeuze voor een grote meerderheid van de nieuwe zakelijke applicaties,” stelt Gartner in het rapport The State Open-Source RDBMS, 2015.”

Reis

EDB heeft de focus op de Postgres database, omdat de community zo actief en zo groot is. “De overgang naar de nieuwe, zakelijke IT-omgeving, waarbij open source zo’n belangrijke rol speelt, is overigens niet een eenmalige gebeurtenis. Het is een reis, waarbij iedereen al doende leert”, zegt Huseman. “Dan heb je een reisleider nodig. Die rol willen wij graag vervullen. Wij verzorgen trainingen, wij bieden alle mogelijke diensten die je nodig hebt om de reis met succes te vervolgen. Er zijn nu heel veel DBA’s met Oracle-kennis. Wij zullen er alles aan doen om hen Postgres-kennis bij te brengen.”

Hij somt de voordelen nog eens op: de Postgres Plus Advanced Server is cloud ready, heeft bewezen goede performance, is kostenefficiënt, en kan rekenen op de ondersteuning waaraan grote organisaties behoefte hebben.”

Tweesporen

Rakesh Kumar, managing VP bij Gartner, legt uit dat de beweeglijkheid die de business verlangt van ondersteunende automatisering vooral is in te vullen met open source producten. Hij ziet een tweesporen automatiseringslandschap ontstaan. De legacy systemen naast de open source systemen. De transactionele wereld naast de snel wijzigende wereld van webshops en cloudapps.

“De industriële IT-wereld creëerde marathonlopers: gestaag doorgaan tot de race is gelopen. De nieuwe wereld waarbij steeds meer bedrijfsprocessen gedigitaliseerd zijn, schept sprinters: hardlopers die heel snel zijn, in tempo kunnen wisselen, hun richting vlot kunnen veranderen. We hebben het over twee verschillende IT-landschappen; die moet je dan ook als dusdanig inrichten”, aldus Kumar.

Gartner (die overigens spreekt van ‘bi-model IT’) schat dat in 2017 75 procent van alle IT-organisaties een tweesporen-omgeving heeft ingericht. “En de helft daarvan zal er een puinhoop van maken. Maar dat neemt niet weg dat dit de richting is; er is geen tussenweg tussen beide IT-inrichtingsmodellen.”

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!