In memoriam: Gene Amdahl, mainframe innovator en hightech ondernemer
13-11-2015 | door: Witold Kepinski

In memoriam: Gene Amdahl, mainframe innovator en hightech ondernemer

Mainframe pionier Gene Myron Amdahl is op 10 november 2015 in Palo Alto (Californië) overleden aan een longontsteking. Hij had ook de ziekte van Alzheimer in de laatste jaren van zijn leven.

Gene Myron Amdahl (16 november 1922 - 10 november 2015) was een Amerikaanse computer architect en hightech ondernemer. Hij stond vooral bekend om de ontwikkeling van mainframe computers bij IBM en later zijn eigen bedrijven, vooral Amdahl Corporation.

Amdahl werd geboren uit ouders van Noorse en Zweedse immigranten in Flandreau, South Dakota. Na het dienen in de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog behaalde hij zijn bul in technische natuurkunde bij de South Dakota State University in 1948. Hij ging daarna theoretische natuurkunde studeren aan de Universiteit van Wisconsin-Madison en voltooide zijn doctoraat er in 1952 en produceerde zijn eerste computer, de WISC. Vervolgens kreeg hij een goed betaalde baan bij IBM in juni 1952.

IBM jaren

Bij IBM werkte Amdahl aan de IBM 704, de IBM 709, en het Stretch-project, de basis voor de IBM 7030. Hij verliet IBM in december 1955, maar keerde in september 1960 (na het werken bij Ramo Wooldridge en Aeronutronic) terug. Bij zijn terugkeer werd hij chief architect van IBM System / 360 en werd hij uitgeroepen tot IBM Fellow in 1965 en hoofd van de ACS Laboratory in Menlo Park, Californië. Hij verliet IBM weer in september 1970, nadat zijn ideeën voor de ontwikkeling voor een nieuwe computer werden afgewezen. Hij zette toen Amdahl Corporation op in Sunnyvale, Californië met de hulp van Fujitsu.

Computer ondernemer en pionier

Amdahl ging concurreren met IBM in de mainframe-markt met zijn "plug-compatible" mainframes, onder andere vanaf 1975 met de Amdahl 470V / 6 die goedkoper en sneller was dan IBM System 370/168. Door de aankoop van een Amdahl 470 en plug-compatibele randapparatuur van fabrikanten van derden, konden klanten IBM S / 360 en S / 370 applicaties draaien zonder de aanschaf van IBM hardware. Amdahl's software team ontwikkelde VM / PE, software die is ontworpen om de prestaties van IBM's optimaliseren MVS-besturingssysteem bij het draaien onder IBM's VM besturingssysteem. Later kwamen de Amdahl V6 en V7 mainframes op de markt en had het bedrijf meer dan 6.000 werknemers wereldwijd. Het bedrijf ging een IBM-plug-compatibel oplossing met front-end processor (van de 4705) die zorgden voor een high-performance van harde schijven die beide werden ontwikkeld in samenwerking met Fujitsu ingenieurs.

Amdahl's Law

Amdahl werkte inmiddels samen met andere computer architecten, met name Dan Slotnick, een ILLIAC IV architect, aan toekomstige architectonische trends. Amdahl formuleerde toen de Amdahl formule, beter bekend als 'Amdahl’s Law', waarbij parallelle computing wordt gebruikt die de theoretisch maximale snelheidsverbetering voorspelt indien er meerdere processors worden gebruikt.

Amdahl verliet zijn bedrijf in augustus 1979 en zette Trilogy Systems die geïntegreerde chips voor nog goedkopere mainframes ontwikkelde. De ontwikkeling van VLSI-technologie mislukte en in 1985 werd Trilogy samengevoegd bij Elxsi. Elxsi deed het echter slecht en Amdahl verliet het bedrijf in 1989 voor Andor International die zich richtte op middelgrote mainframe-markt en later in 1995 failliet ging.

Xbridge

Amdahl was daarna in 1996 medeoprichter van Commercieel Data Servers (CDS) met een kantoor in Sunnyvale, leverancier van mainframe-achtige machines met nieuwe super-gekoelde processors in kleinere systemen zoals de ESP / 490 (Enterprise Server Platform / 490). Sindsdien heeft CDS haar naam veranderd en heet nu Xbridge Systems. Dit bedrijf bouwt nu software voor mainframe datasets en database tabellen voor gevoelige informatie zoals creditcardnummers, sociale zekerheid en andere door de overheid identificatienummers, gevoelige medische diagnose informatie die kan worden gekoppeld aan een individu, en andere informatie, zoals het scannen van benodigde elektronische discovery. In november 2004 werd Amdahl benoemd in de raad van adviseurs van Massively Parallel Technologies. 

Door: Witold Kepinski

Bronnen: Wikipedia

Terug naar nieuws overzicht
Hardware