OpenIO: Object storage is overal, het brengt structuur in ongestructureerde data

02-12-2015 | door: Redactie

OpenIO: Object storage is overal, het brengt structuur in ongestructureerde data

Het essentiële verschil bij object georiënteerde storage is dat de structuur wordt gecreëerd door containers (kluizen met metadata) te definiëren waarin meerdere objecten opgeslagen worden. OpenIO claimt dat goed voor elkaar te hebben op basis van een product dat zowel als open source als via een servicemodel wordt aangeboden. Bijzonder van deze op Linux gebaseerde oplossing is da de storage componenten zowel flash, harddisk als tape als basis mogen hebben en door elkaar gebruikt kunnen worden. Het product werkt binnen de OpenStack architectuur en kan desgewenst ook de OpenStack swift layer vervangen.

Uniek element is dat men schaalbaar is van een enkele kleine storage eenheid (bijvoorbeeld 1 Gbyte) tot grote systemen, 1000+ PByte, aldus Georges Lotigier foto), President & CEO: “Object storage is niet alleen storage, het is een nieuwe manier voor het bouwen van back-end services voor applicaties. Zoals Docker een de markt voor systadmin disrupt, willwn wij de storage markt disrputen. Uniek van de betaalde versie is dat er een zeer gebruikersvriendelijke grafische gebruikersinterface wordt meegeleverd, die het beheren en schalen van de services tot een simpel drag & drop klusje maakt."

De in Silicon valley neergestreken startup OpenIO is voortgekomen uit Atos online dat een storage omgeving had ontwikkeld voor de Franse telecom provider SFR. Het storage project is gestart in 2006, waarna in 2007 begonnen is met het design. De feitelijke levering aan SFR was in 2009. In navolging daarvan is het in 2012 een open source gemaakt dat reeds in 2014 support had voor een opslagcapaciteit van 10 Pbyte op één enkel domein. De Franse telecom provider had grote behoefte aan een object georiënteerde dataopslag om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar opslagcapaciteit voor consumentendata, zoals email services. Het is de infrastructuur die van apps stabiele services maakt, aldus Lotigier. 

Object storage is ideaal indien een lage total cost of ownership (TCO) vereist is vindt Lotigier. "Nadeel is de beperking in API’s, er is geen voorziening voor SQL. Ondanks die beperkingen is het ene snelle groeimarkt zowel in de zakelijke omgeving (enterprise hosted), als bij publieke service providers. Gartner verwacht voor de nabije toekomst dat 88% van de storage behoefte object storage zal zijn, en slechts 12% over blijft voor de traditionele (SQL ondersteunende) systemen. Object georiënteerde opslag is niet nieuw, het is een technologie om structuur te brengen in ongestructureerde data. Facebook en Spotify zijn twee grote voorbeelden van ondernemingen die deze technologie als kern van hun activiteiten hebben. Cruciaal voor de toepassing is hierbij dat het schaalbaar is en tevens geen compromissen bevat qua snelheid."

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht