Redactie - 04 december 2015

Minio, Amazon S3 via Open Source moet een succes worden

CEO Anand Babu Periasamy (foto) van de internet startup Minio heeft een visie. Als softwareontwikkelaar heeft hij alle ups en downs meegemaakt die je kunt verwachten. Van grote successen tot nog grotere teleurstellingen. Maar de ondernemersgeest is weer boven komen drijven en onder het mom: small is beautiful, timmert hij met Minio aan de weg. Doel is het ontwikkelen van een object storage omgeving die een flinke brok kan bedienen als de marktvraag in 2020 het niveau van 40 ZB bereikt.

Daar waar veel bedrijven voor het aantrekken van grotere aantallen werknemers kiezen, heeft Minio juist de de nadruk op een kleine kern van zeer getalenteerde mensen gegokt, die allen een zeer hoog commitment hebben voor het product. En tegendraads zijn ze. Minio gaat voor object storage maar dan wel op een eigen wijze. De code wordt niet in het snelle JAVA script gemaakt, maar er is gekozen voor Google’s Go. Go is langzamer dan JAVA RC, maar veel sneller dan Python. Developers kunnen er snel succesvolle code mee maken. Daarmee is het volgens Anand de beste oplossing. De C-developers zijn geselecteerd op hun competentie als LISP hackers; aldus de CEO. Geen bestaande storage programmeurs, maar mensen met ene frisse geest.

Bouwstenen

VMware is de grote aanjager die iedereen ervan overtuigd heeft dat groot niet meer de juiste keuze is, je moet alles in stukjes hakken en in kleine entiteiten laten werken. Minio heeft een focus op storage en wil juist grote systemen bouwen door kralen te rijgen. Daarmee hebben ze al eerder supercomputers gecreëerd, aldus Anand Babu Periasamy: "Minio integeert clusters in supercomputers. De standaard voor object storage staat in de markt, dat is Amazon S3. Aan die standaard wordt niet meer getwijfeld. Amazon S3 is voor de industrie en de app bouwers het fundament waar een hele economie op draait. Minio heeft inmiddels een eigen variant van de Amazon S3 server in ontwikkeling: de Minio voor solid state en disk drives. Minio XL komt er binnen 4 tot 6 maanden voor duistributed erasure code media. De komende maanden komen beide beschikbaar, ontwikkelaars worden in de watte gelegd met de kant en klare bouwstenen (Minio server, Minio client en Minio SDK) die gebruikersvriendelijk te integreren zijn."

Apache

Anand heeft nog een visie: software is gratis. "Maak een goed product, creëer een merkwaarde en lever goede service. Dan komt de geldstroom vanzelf op gang". Om zijn wens te realiseren wordt de software via de Apache V2 open source licentie via GitHub aangeboden en kunnen developers de storage server in hun code integreren. Op deze manier gaat een dwerg met het grote Amazon het gevecht aan. Vele kleine kralen die samen het geheel maken.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!