Redactie - 16 december 2015

Foto Lab XL kan elke opdracht aan dankzij Epson

Foto Lab XL is al twaalf jaar lang de aangewezen printpartner voor fotografen, kunstenaars, illustratoren en uitgevers. Eigenaar Timo de Reuver kreeg de fotografie met de paplepel ingegoten: zijn vader was de oprichter van het bekende Amsterdamse Foto Kiekie in 1973, een familiebedrijf dat al meer dan 25 jaar bestaat en waar De Reuver de kneepjes van het vak leerde. In 2003 besloot hij een winkel te openen in Amstelveen voor kleine fotografische prints, expositieprints en de totale verwerking voor de schoolfotografie. Foto Lab XL kiest heel bewust voor printers van Epson,vanwege de hoge kwaliteit en de vooruitstrevende technologie. Enkele maanden geleden  heeft men het "wagenpark" uitgebreid met de  Epson SureColor SC-F6000, een voordelige dye-sublimatieprinter voor klein formaat signalisatiematerialen, banners, op maat gemaakte promotiematerialen en het afdrukken van gadgets.

Timo de Reuver (41) werkte de eerste zeven jaar van zijn carrière bij FotoLab Kiekie op de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. De winkel was eerst van zijn vader en is later verkocht aan zijn oom en tante. Hij zegt dan ook “Ik ben mijn oom en tante nog steeds dankbaar dat ik door hen in dit mooie vak terecht ben gekomen.” In 2003 opende hij zijn eigen fotowinkel in Amstelveen, nadat de omslag van analoog naar digitaal zich juist had voltrokken. “Er kwamen ineens verschrikkelijk veel toepassingen en mogelijkheden bij,” vertelt De Reuver. “We hadden al snel een aparte afdeling voor toen nog redelijk nieuwe digitale diensten, zoals het inscannen van foto’s en het maken van gepersonaliseerde kaartjes. Dat nam een enorme vlucht. We kregen heel veel professionals over de vloer en het niveau ging in sprongen omhoog. Zowel bij ons als bij onze klanten.

Het begon allemaal met een  Epson Stylus A3 inkjetprinter en daarna groeiden we door naar de Epson Stylus Pro 11880, voor grootformaat prints. Dankzij de snelheid en de hoge kwaliteit die we konden leveren, zagen we onze doelgroep na verloop van tijd veranderen. We kregen er bijvoorbeeld veel werk voor exposities door.” In 2010 verkocht Timo zijn winkel in Amstelveen en richtte Foto Lab XL. Hij vestigde zich in Boesingheliede om zich alleen maar bezig te houden met printen in groot en klein formaat.

Epson voor professionele resultaten

De keuze voor Epson-printers was niet willekeurig. De Reuver besteedde er veel research aan en vergeleek de Epson-printers met de andere oplossingen in de markt voor het maken van hoge kwaliteit afdrukken. “Epson kwam voor mij als absolute winnaar uit de bus,” stelt hij. “Wanneer ik de Epson-printers bijvoorbeeld vergeleek met printers van andere merken, dan vond ik die printers een stuk minder prettig werken en bovendien kwamen subtiele nuances in huidtinten er nooit goed uit. Ook bij zwart-wit afdrukken liep Epson duidelijk voorop. Wanneer je afdrukt op Photo Rag 308 papier van Hahnemühle, dan is het zwart gewoon dieper en mooier dan bij andere printers. En dat maakt het verschil, zeker wanneer hele professionele resultaten een vereiste zijn.

Nu hebben we vorige week een expositie geprint voor in het Amstel Hotel. Mooie fine art prints die we maken op de Stylus Pro 11880. We hebben nu alle printers die we nodig hebben voor het uitvoeren van elke soort opdracht die we hier binnen krijgen. En het  Het zijn uiteraard allemaal Epson-printers! De Stylus Pro 11880 voor canvas en grootformaat prints, de Stylus Pro GS6000 voor buitendoek, stickers en roll-up banners, de Stylus Pro 7890 voor fine art fotoalbums en sinds een aantal maanden de SureColor SC-F6000, voor HD-metal, foto-fun en sublieme sublimatieprints. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer in verhouding.”

Epson SureColor SC-F6000

De SureColor SC-F6000 van Epson is een duurzame en robuuste vierkleurenprinter (CMYK) met rolinvoer, die met alle belangrijke dye-sublimatietransfer media kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Variërend van op maat gemaakte promotiematerialen en gadgets tot signalisatiematerialen en banners. “De SC-F6000 vult voor mij het gat tussen inkjet en het direct op plaat printen met een UV-printer,” zegt De Reuver. “Direct op plaat printen is onbetaalbaar voor de markt waarin ik opereer. Toen zag ik op Photokina bij Chromalux een foto gesublimeerd op een aluminiumplaatje. Ik was onder de indruk van de mogelijke toepassingen voor kleinere formaten. Mijn corebusiness is schoolfotografie en het is natuurlijk heel leuk als je een foto op een aluminiumpaneeltje kunt leveren met een standaard, zonder dat er nog een lijstje nodig is. We kunnen nu sublimeren op aluminium HD-panelen van 10X15 tot 70x100, mokken, T-shirts, onderzetters, telefoonhoesjes, naambordjes, puzzels, sleutelhangers en zelfs plaatjes voor op het graf omdat het buiten kan hangen.  Een totaal nieuw productgroep, die nu al een volledig nieuwe klantenkring oplevert. Zo hebben we voor Heineken al verschillende groepsfoto’s moeten afdrukken voor 20x30 Hdmetal. De reacties zijn fantastisch als je ze uitdeelt. Mensen ervaren het als een veel luxer product dan het oude mapje met papieren groepsfoto’s van 15x23. Heineken is hier zo blij mee, dat er al snel 250 exemplaren moesten worden bijgemaakt.”

De uitgebreide mogelijkheden van de SureColor SC-F6000 zorgen voor veel nieuwe opdrachten bijFoto Lab XL. En dat is belangrijk voor ondernemers in de fotografiesector, volgens De Reuver: “Je moet met de tijd meegaan en met de technologische ontwikkelingen. Er gebeurt een hoop in onze branche, alles komt steeds dichter bij elkaar te liggen qua grafische mogelijkheden en soorten drukkers en de concurrentie is moordend. Wanneer je nieuwe en innovatieve producten aan kunt bieden, dan kun je je daarmee onderscheiden en nieuwe doelgroepen aanboren. Wanneer je ook nog de kwaliteit voorop laat staan, dan kun je jezelf verzekeren van een trouwe en brede klantenkring.” 

Voor advies over en aanschaf van de SureColor SC-F6000 wendde Foto Lab XL zich tot Graphicolor, leverancier op het gebied van Color-Management producten, diensten en consumables voor de Fotografische, Grafische en Sign markt. Ook inkt voor de diverse Epson-printers die zij gebruikenschaft Foto Lab XL aan bij Graphicolor.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!