Redactie - 10 december 2015

CeBIT toont digitalisering van bedrijfsleven, overheid en maatschappij

De razendsnelle digitalisering van economie en maatschappij jaagt onverminderd investeringen aan. Over de hele wereld worden miljarden besteed aan digitale producten, systemen en oplossingen. Voor bedrijven breekt nu in alle economische sectoren de tijd voor omvangrijke investeringen aan. Daarom verwachten deskundigen nog steeds een sterke groei van de digitale economie. De digitalisering is steeds meer een duidelijk kenmerk van alle delen van economie en maatschappij. Ze zet voortdurend aan tot innovatie. De CeBIT 2016 beurs in Hannover heeft zich door haar gerichtheid op het bedrijfsleven ontwikkeld tot de belangrijkste beurs ter wereld voor de digitalisering. CeBIT 2016 vindt plaats van maandag 14 t/m vrijdag 18 maart.

Andere beurzen concentreren zich op slechts een deel van het digitale gebied, zoals consumentenelektronica of smartphones. De CeBIT geeft als enige een beeld van het geheel. Hier gaat het om de digitalisering van bedrijven, overheid en maatschappij.

Met zeer positieve signalen begint de CEBIT, het belangrijkste evenement voor digitaal zakendoen, aan het nieuwe seizoen 2016. De nieuwe CeBIT kan in de internationale digitale economie rekenen op grote steun. Veel ondernemingen hebben ervoor gekozen om op de CeBIT 2016 aanwezig te zijn en hebben hun komst aangekondigd. Met name grote internationale concerns hebben al toegezegd om komend jaar hun innovaties, oplossingen en producten te presenteren aan bezoekers uit de hele wereld.

Door haar opzet bestrijkt de CeBIT als enige manifestatie wereldwijd zowel economische als maatschappelijke aspecten van de digitalisering. Centraal staan de digitale transformatie van alle sectoren van het bedrijfsleven, het internet van dingen en de veiligheid in een gedigitaliseerde economie en maatschappij. Daarom is voor politici en wetenschappers uit de hele wereld de CeBIT het medium voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën en voor discussies over nieuwe kansen en uitdagingen.

Door het samenspel van beurs en conferentie worden alle aspecten van de digitalisering toepassingsgericht gepresenteerd, bediscussieerd en toegelicht. De talrijke conferenties, presentaties en forums bieden extra ruimte om met elkaar te spreken over de kansen en het economische en maatschappelijke kader.

Ondernemingen met grote namen willen hun aanwezigheid op de CeBIT uitbreiden. Het nieuwe businessconcept van de CeBIT heeft in zijn tweede jaar zowel de deelnemende ondernemingen als de bezoekers volledig overtuigd.

De CeBIT 2015 werd eind maart afgesloten met een positieve balans. Vergeleken met het jaar daarvoor groeide het evenement zo'n zes procent qua bezoekersaantal en beursoppervlak. Juist in de kerngebieden van de CeBIT die voor de digitalisering van de economie een centrale rol spelen, zoals Enterprise Content Management (ECM), Enterprise Resource Planning (ERP), Business Security, Communication & Networks en Human Resources (HR), waren de exposanten met het verloop zeer tevreden. Dat heeft ertoe geleid dat in enkele sectoren nu al driekwart van de ondernemingen hun deelname aan de CeBIT 2016 hebben toegezegd.

Partnerland van de CeBIT 2016 is Zwitserland. Daarmee richt de CeBIT de aandacht op een land dat wereldwijd een vooraanstaande rol speelt bij de toepassing van digitale technologie. De Zwitserse bedrijven en organisaties zullen met hun excellente knowhow en uiterst innovatieve oplossingen sterke impulsen bieden aan de branches die digitale technologie toepassen. Zwitserland behoort tot de meest innovatieve landen ter wereld. Het is een internationaal erkend centrum voor onderzoek en ontwikkeling en bovendien een van de meest welvarende landen ter wereld. Bij de waardering van strategieën voor digitalisering neemt het een toppositie in. De Zwitserse markt voor software groeit in 2015 volgens schattingen van de European Information Technology Observatory (EITO) met 5,5 procent, de markt voor IT-services met 3,3 procent.

Behalve partnerland Zwitserland zal ook de Europese Commissie bijdragen aan de CeBIT met een nieuw en uniek programma. Na de start van de Digitale Agenda „Digital Single Market“ zal de Europese Unie onder leiding van EU-commissaris Günther Oettinger een jaarlijkse conferentie op de CeBIT organiseren waar vertegenwoordigers uit politiek en economie discussiëren over de ontwikkelingen van de digitale Europese markt. De uitvoering van de Digitale Agenda is een van de belangrijkste en meest ambitieuze projecten van de Europese Commissie. Het doel is om van de nationale markten één markt te maken waar dezelfde regels gelden. Onderdeel van het plan zijn onder andere Europese telecommunicatienetwerken, grensoverschrijdende digitale diensten en de oprichting van een groot aantal innovatieve startups.

De conferentie op hoog niveau wordt elk jaar op de eerste dag van de beurs in het kader van de CeBIT Global Conferences georganiseerd. In het middelpunt staan de uitbouw van de infrastructuur en de thema's standaardisering, veiligheid en startups. De CeBIT Global Conferences zullen het komende jaar gedurende vier dagen op drie podia gewijd zijn aan de thema's: d!conomy, The Internet of Everything, Security & Privacy en Disruptive Technologies. Als sprekers hebben naast EU-commissaris Günther H. Oettinger reeds toegezegd Christian Fredrikson, CEO van F-Secure, Shoei Yamana, CEO van Konica Minolta, Inc. en prof. dr. August-Wilhelm Scheer, CEO van de Scheer Group.

Een ander belangrijk thema van de CeBIT komend jaar is innovatie door jonge bedrijven. In hal 11 zullen zich bij SCALE 11 circa 150 jonge ondernemingen met soms disruptieve bedrijfsmodellen uit verschillende landen presenteren. 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!