Top-10 gevolgen samengaan EMC en Dell
11-12-2015 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Top-10 gevolgen samengaan EMC en Dell

Dell neemt EMC voor 67 miljard dollar over, waardoor er een technologiereus ontstaat die de datacenter business de komende jaren zal domineren. EMC ceo Joe Tucci en Dell-baas Michael Dell hebben de deal al bezegeld, al was het voor sommige partners wel even wennen. Dutch IT-channel brengt de top-10 consequenties van de megadeal in beeld voor klanten en partners.

1. Dell en EMC hebben na de overname samen rond 35 procent van de external disk array markt. Dell kan nu voor elke klant naast eigen storage nu ook EMC storage arrays aanbieden. Denk hierbij aan EMC VMAX voor de high-end, VNX voor de midrange en VNXE voor de midmarket & mkb. Ook krijgt Dell beschikking over Isilon NAS en XTremIO all-flash arrays.

2. Dell wordt door de overname van EMC sterker in de hyperconverged markt met EMC ScaleIO en zijn eigen aanbod van Dell-Nutanix. Ook is het aanbod van VCE interessant als Dell goede business maatjes blijft met Cisco die de UCS servers en Nexus switches aan de Vblock van VCE levert.

3. Dell wordt een sterke speler in het koppelen van verschillende storage omgevingen met EMC ViPR Controller en EMC Elastic Cloud Storage (ECS). Dell, EMC maar ook HPE, NetApp en Cisco zijn sterke spelers in de markt voor cloud infrastructuur.

4. Dell x86 servers komen meer in trek bij EMC klanten die overwegen nieuwe software defined storage (sdn) en hyperconverged appliances aan te schaffen. Een groeimarkt aldus IDC.

5. VMware blijft onafhankelijk, maar Dell is wel meerderheidsaandeelhouder. VMware zelf ziet de overname wel zitten maar blijft ook met andere partijen werken. Hierbij moet de relatie met andere hardwareleveranciers goed worden gemanaged, ook met topconcurrenten zoals HP en Lenovo. HP probeert nu al meer met Microsoft samen virtualisatie oplossingen te bouwen in combinatie met Azure cloud. Hierbij is HPE gestopt met de verkoop van de VMware EVO: RAIL hyper-converged infrastructuur ten gunste van zijn eigen ConvergedSystem. Verder hebben diverse leveranciers mogelijk interesse om VMware mogelijk over te nemen. VMware heeft interessante technologie, zoals NSX software defined networking (sdn), ook voor Dell partners.

6. De grote uitdaging is de integratie van Dell en EMC. Passen de Dell en EMC culturen wel bij elkaar? Wie blijft er en wie gaat exit? Welk nieuw talent wordt er aangetrokken? Wat gaat het allemaal kosten? Klanten kunnen voorlopig in de loop van 2016 apart blijven bestellen. Ondertussen wordt het portfolio van Dell EMC geoptimaliseerd om klanten te ondersteunen met hun strategie rond software-defined datacenter, digital transformatie, hybride infrastructuur, mobility en security. Dell en EMC zullen producten, die niet onder de core business vallen, van de hand doen. Daar is Dell naar verluidt al mee bezig.

7. Concurrenten schreeuwen nu al dat er na de overname van EMC door Dell minder focus zou komen op zaken zoals R&D. Zaak dus voor EMC en Dell alles goed te communiceren met partners en klanten. Tot nu toe zijn er positieve reacties op de overname. Zo vinden IT-distributeurs de overname prima. Naar verluidt doet Dell het goed met zijn omzet, vooral sinds het niet meer beursgenoteerd is en af is van veeleisende aandeelhouders.

8. De Dell EMC combinatie kan leiden tot andere grote fusies en consolidaties in de IT-branche. Partijen zoals Cisco, HP, Huawei, Oracle en Lenovo zijn de grootste concurrenten van Dell-EMC en zullen andere partijen opzoeken in de infrastructuurmarkt die jaarlijks vele miljarden dollars omzet oplevert.

9. Dell voert de laatste jaren een channelvriendelijke koers met het PartnerDirect programma. EMC was net zoals Dell vroeger direct, maar nu volledig gericht op channel partners. EMC heeft iets meer ervaring met verkoop via channel partners. Dell zou dus goed kunnen leren rond EMC’s ‘best practices’ in channel management. Partners zullen mogelijk naast Dell EMC ook producten van alternatieve leveranciers blijven verkopen zoals van HPE, IBM, Lenovo, NetApp, HDS, Nutanix en Simplivity.

10. Conclusie: Dell wordt met EMC een sterke speler in de zakelijke markt met meer innovatieve technologie, klanten en een sterk verkoopteam. Voor beide bedrijven zijn channel partners strategisch heel belangrijk. Dell Financial Services zal ook een cruciale rol gaan spelen bij het financieren van deals, ook via channel partners.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters