Redactie - 14 december 2015

Archiveren en backuppen via de slimme Rubrik omgeving

De gigantische groei van de datavolumes in bedrijven, het steeds meer vitaliseren van werkplekken en de strenge eisen ten aanzien van data recovery, maken de bedrijfsvoering steeds complexer. Gespecialiseerde hardware is nodig om de processen in goede banen te leiden. Tot nu toe was backup van data gescheiden van data recovery. Twee aparte systemen en eigen databases waren daarom noodzakelijk. Als archief wordt nog vaak tape gebruikt, waarvan de cartridges in het kader van geografische spreiding, veilig elders opgeslagen kunnen worden. Hoewel deze processen nog steeds veel gebruikt worden, zijn ze zeer complex en vragen ze om een andere aanpak, aldus CEO Bipul Sinha van Rubrik.

Sinha is er heel stellig over: “In deze markt heeft de innovatie de laatste 10 tot 15 jaar stil gestaan”. Hij is er zeker van dat Rubrik de markt kan opschonen door een nieuw en innovatief elan te introduceren. "Hoewel Rubrik pas 21 maanden actief is, zijn er al 2 grote software releases geweest, zijn 40 channel partners gestrikt en er al 65 appliances uitgerold. Een snelle en succesvolle start voor een nieuwkomer."

Vergeleken met bestaande implementaties is die van Rubrik heel bijzonder aldus Sinha: "De Rubrik server wordt in het netwerk geplaatst en spoort de actieve virtual machines op. Vervolgens haalt het de VCentre informatie uit de primaire storage van de infrastructuur. De aanpak betekent het einde voor de bekende nodes en componenten zoals: backup proxy, backup server, search server, disk-based backup, tape archief en offsite tape archief. Alle data wordt in de SAN opgeslagen en kan op basis van zelf geschreven regels (rules) naar een cloud storage gebracht worden voor langdurige archivering."

De status van de virtual machines wordt via snapshots elk uur (anders instellen is mogelijk maar kortere tijden geven veel extra data die bewaard moet worden) vastgelegd en bewaard. Sinha:"Loopt een virtual machine vast dank kan op basis van de laatste snapshot het systeem binnen 30 seconden al weer rebooten. Apps worden in real time teruggezet. De hele configuratie van de omgeving gaat via een strak vormgegeven gebruiker laag, die de gebruiker policies en rules laat definiëren. De totale configuratie kost een fractie van de tijd die andere oplossing vereisen. Door externe storage te beruiken voor het archiveren (bijvoorbeeld Amazon S3), is geografische redundantie voor de storage simpel te realiseren. Het gebruik van dure tape archieven vervalt hiermee dus per direct."

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!