Redactie - 17 december 2015

Xirrus gaat voor stabiel en veilig Wi-Fi-netwerk

De connected wereld is al lang geen utopie meer en de industrie verwacht dat binnen een paar jaar tientallen miljarden apparaten via een netwerk met het internet verbonden zijn. Shane Buckley, CEO van Xirrus: “In de connected wereld spelen mobiele netwerken (zoals LTE) en Wi-Fi-netwerken de eerste viool. Ze bestaan ook straks naast elkaar. Xirrus stelt zich ten doel Wi-Fi het snelste, betrouwbaarste en veiligste netwerk te maken. Zij ontwikkelen daartoe zowel hardware als software."

Naar verwachting is Wi-Fi de dominante infrastructuur voor gebruik binnen gebouwen en zorgt LTE (4G/5G) voor de mobiele toegang buiten gebouwen. Dit jaar is voor het eerst de data doorvoer in draadloze netwerken groter dan het transport via de kabel, een markant keerpunt. "Wi-Fi is ontwikkeld om bekabeld ethernet te vervangen door een draadloze verbinding. De designkeuzes die hierbij gemaakt zijn, hebben nooit rekening gehouden met mobiliteits scenario’s waarbij iedereen een mobiele terminal op zak heeft. Mobiele netwerken zijn op voorhand voor die toepassing geoptimaliseerd. Er wordt daarom door de fabrikanten en standaardisatie instituten veel effort gestoken in het optimaliseren van Wi-Fi zodat de mobiliteits issues steeds minder relevant worden", aldus Buckley.

De vraag blijft natuurlijk of het zin heeft om nu nog in de markt van Wi-Fi netwerken te stappen, een markt die redelijk verzadigd lijkt te zijn. Shane Buckley is daarover helder: "In 2019 zal een smartphone een gemiddelde van 4 Gbyte dataverkeer per maand genereren. Daarnaast zal het aantal aangesloten toestellen per gebruiker flink oplopen. Analisten verwachten rond 2020 zo’n 25 miljard aangesloten cliënt ‘s. Tegen de achtergrond dat de Wi-Fi-markt nog steeds een echte marktleider ontbeert, ziet Xirrus voldoende kansen. En belangrijk issue is het managen van de Wi-Fi-access. Uniforme SSID’s met een standaard wachtwoord passen niet meer in deze tijd en maken de aangesloten cliënt ‘s gevoelig voor inbraak. Xirrus heeft daarom een speciaal management platform ontwikkeld voor het beheer, de configuratie en de bewaking van het netwerk."

Xirrus ontwikkelde ook een scala aan managed cloudservices onder de naam: EasyPass. Hierbinnen zijn vier smaken gedefinieerd, die worden gebruikt in verschillende situaties: (Guest) gasttoegang voor bezoekers van het bedrijfsleven, (Voucher) toegang voor cliënten van een winkel of deelnemers aan een conventie, (Onboarding) semi-permanente toegang voor werknemers, studenten of smart things en tenslotte (Personal Wi-Fi) een beveiligde persoonlijke Wi-Fi verbinding. Buckley: "Bij deze laatste variant wordt de gebruiker herkend en binnen een publieke hotspot een private SSID geopend (conform de bedrijfsconfiguratie) met het bijbehorende WPA2 password en/of EAP SIM authenticatie. De gebruiker krijgt dan een stukje bedrijfsnetwerk in een publieke hotspot. Hacken is dan bijna onmogelijk. Een veilig gevoel."

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!