Redactie - 16 december 2015

EU bereikt principeakkoord over nieuwe databeschermingswet

De Europese instellingen hebben dinsdag, na vier jaar onderhandelen, een principeakkoord bereikt over nieuwe regels voor databescherming. Burgers krijgen daardoor meer controle over hun persoonsgegevens en bedrijven kunnen een beroep doen op één privacytoezichthouder. Kinderen onder de 16 mogen niet meer zomaar op sociale media, en moeten daar voortaan toestemming van hun ouders voor krijgen.

Het principeakkoord vervangt de privacyregels uit 1995, toen internet nog maar net de kop opstak. De afgelopen maanden is intensief onderhandeld tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees parlement, met de bedoeling om nog voor het einde van het jaar een akkoord te bereiken. Voordat de nieuwe regelgeving in werking treedt, uiterlijk eind 2017, moeten het parlement en de Europese Raad nog formeel groen licht geven.

Meer controle over persoonlijke gegevens
Concreet is afgesproken dat internetgebruikers meer controle zullen kunnen uitoefenen op hun persoonlijke gegevens. Ze zullen die ook kunnen meenemen als ze overstappen naar een ander internetaanbieder. Ook het zogenaamde "recht om vergeten te worden" is opgenomen, waardoor data kunnen worden verwijderd. Het Europese Hof van Justitie had vorig jaar al bepaald dat Google in zijn zoekmachine links naar persoonlijke informatie moet verwijderen als die niet meer relevant is. De minimumleeftijd voor minderjarigen op sociale media komt op 16 jaar, maar individuele lidstaten kunnen die verlagen tot 13 jaar.

Internetconcerns zoals Google of Facebook moeten expliciet toestemming vragen voor het gebruik van persoonsgegevens en hun producten "privacyvriendelijk" maken. De regels gelden niet alleen voor Europese bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld Amerikaanse. Als ze de regels overtreden, riskeren ze een boete tot 4 procent van hun jaaromzet. Dat is iets minder dan de 5 procent waar het Europees parlement op aandrong.

Dezelfde standaarden in alle EU-lidstaten
Dezelfde standaarden gelden voortaan in alle 28 EU-landen, tot nu waren er grote individuele verschillen.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!