NuoDB SQL databases zijn te vergelijken met een Tesla

21-12-2015 | door: Redactie

NuoDB SQL databases zijn te vergelijken met een Tesla

De database markt is in beweging. Veel wordt er geroepen ov er niet-relationele databases, de zogenaamde NoSQL-servers. De verandering ontstaat door de exponentieel groeiende vraag naar Cloud-storage, een opslag die niet-gestructureerd is. Tegen deze achtergrond wordt de vraag naar SQL, Oracle en MySQL regelmatig tegen het licht gehouden. Dutch IT-channel bezocht onlangs enkele startups in Sillcion Valey en sprak hierover met Barry Morris, CEO van NuoDB.

Lineaire databases spelen in steeds grotere rol nu het aanbod van ongestructureerde data als maar groter wordt. Alle Cloud storage valt in principe in deze categorie. Omdat het aanbod snel groeit, is het gegeven dat een platform schaalbaar moet zijn geen wens maar een randvoorwaarde. Daarnaast zijn er performance eisen die steeds dominanter worden. Gebruikers verwachten laadtijden van zo’n 0,03 seconden, apps met een laadtijd van meer dan 0,6 seconden worden niet meer geaccepteerd. Als meerdere klanten wereldwijd de database benaderen, moet de beschikbaarheid qua timing synchroon zijn. Zeker in de financiële wereld kan een timing verschil gigantische impact hebben. Tenslotte, en dat is zeker tegenwoordig een steeds groter issue, klanten en overheden leggen strenge beperkingen op waar data (geografisch) wordt opgeslagen. Sommige landen eisen dat dit binnen de landsgrenzen gebeurt. Opslag in het buitenland met een niet te ontrafelen versleuteling is dan tegenstrijdig met de veiligheidsregels die ter plekke gelden.

Maar ook bij een online veiling moeten alle klanten, waar ze ook wonen steeds dezelfde informatie hebben. Een gedistribueerde clusteropstelling van een database help daarbij. Hier komt NuoDB Cambridge Massachusets (USA) om de hoek kijken. “Je kan onze database vergeleken met een Tesla. Van buiten lijkt het net op andere auto’s, maar van binnen ziet er totaal anders uit”, aldus Barry Morris de CEO van NuoDB.

Scale up is nu scale out geworden

Dan blijft de vraag, wat maakt deze database architectuur zo bijzonder? "De nieuwe door NuoDB ontwikkelde SQL-database (de volgende generatie SQL RDBMS systemen) heeft een horizontale schaalbaarheid, waardoor additionele clusters toegevoegd kunnen worden en ze realtime gesynchroniseerd blijven. Scale up is nu scale out geworden. Het is allemaal in de cloud mogelijk en geoptimaliseerd voor internetgebruik", aldus Barry Morris.

NuoDB is qua design de oplossing voor databases met een geografische spreiding voor de servers. Klanten kunnen hun database in deze omgeving ontsluiten via meerdere locaties en op basis van meerdere kopieën. Ondanks die spreiding zijn de transacties gesynchroniseerd en blijven ze dus consistent. Historisch werd alle data op één locatie opgeslagen, data opslaan in Nederland en bijvoorbeeld gebruiken in Japan. Technisch is dat mogelijk maar het introduceert vertragingen. Bij toepassingen zoals sociale media is het evident dat de gebruiker op tal van uiteenlopende locaties zijn netwerk raadpleegt. Cloud is daarvoor de oplossing. Vandaar dat Barry Morris zeker van zijn zaak is: “Met de explosie van Cloud services en de groeiende populariteit van Internet of Things, is het evident dat een database op één fysieke locatie niet meer houdbaar is.”

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht

Tags

database, Cloud
Cloud