Redactie - 23 december 2015

De wereld van Wi-Fi in 2016

Het afgelopen jaar zijn onze dagelijkse routines ingrijpend veranderd doordat het gebruik van mobiele apparaten in een stroomversnelling is geraakt. Smartphones, tablets, wearables en diverse andere spannende apparatuur bieden toegang tot social media, virtuele boekenkasten en mediaspelers en kunnen worden ingezet als gezondheids- en fitness-trackers, spelconsoles en nog veel meer. Nu het aantal mobiele apparaten groeit, neemt ook onze afhankelijkheid van Wi-Fi toe. Draadloze technologie krijgt een volwassener karakter krijgt en er komen vrijwel overal draadloze verbindingen beschikbaar. Hier volgen de belangrijkste voorspellingen van Xirrus voor Wi-Fi in het komende jaar:

1          Ondersteuning voor de smart home

De realiteit van de smart home komt met rasse schreden dichterbij. Ons huis zal met ons gaan communiceren, en wij zullen het van feedback voorzien, zelfs wanneer we op pad zijn. Onze draadloos verbonden smartphones en tablets fungeren daarbij als primaire bedieningsmechanismen. Dit is mogelijk vanwege belangrijke verbeteringen die ons te wachten staan ten aanzien van de snelheid, capaciteit en betrouwbaarheid van draadloze verbindingen. Voor consumenten betekent dit dat ze nog autonomere draadloze apparaten in hun huishouden kunnen verwachten, van slimme thermostaten en verlichting tot bewakingscamera’s en alarmsystemen.

2          Draadloos genieten van evenementen

Draadloze technologie staat daarnaast op het punt om voor ingrijpende verbeteringen te zorgen binnen een heel ander domein, namelijk dat van topsport. Grote internationale sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Rio en Euro 2016 zullen als nooit tevoren gebruikmaken van Wi-Fi. Het stadionpubliek en fans thuis zullen gretig enorme hoeveelheden foto’s en video’s delen via social media. De communicatie via sociale netwerken zal zelfs een kernonderdeel vormen van de deelname van het publiek aan sportevenementen en kan dienen als het ultieme marketinginstrument. Stadioneigenaars die een optimale omgeving voor betrokken fans willen inrichten, moeten dus snel gaan nadenken over de draadloze dichtheid en capaciteit.

3          Het spraak- en videoverkeer nemen een vlucht

Het aantal mensen dat gesprekken voert en video’s verzendt via draadloze netwerken zal de komende 12 maanden alleen maar toenemen. Spraak- en videoverkeer zijn gevoelig voor latency (netwerkvertraging), maar er is tegenwoordig geavanceerde draadloze technologie beschikbaar die het mogelijk maakt om tijdens gesprekken probleemloos tussen 4G- en Wi-Fi-netwerken te schakelen. Wi-Fi-netwerken gingen traditioneel gebukt onder schommelingen van de latency vanwege de manier waarop de bandbreedte tussen eindgebruikers werd verdeeld. In 2016 zullen doorbraken op het gebied van applicatie- en netwerkbeheer, een toename van het aantal openbare draadloze hotspots en een bredere inzet van Wave 2-technologie een oplossing voor dit probleem bieden. Wi-Fi zal daarmee uitgroeien tot een nog betrouwbaarder kanaal voor spraak- en videotoepassingen.

4          De straat op voor ultrasnelle Wi-Fi

Mobiele providers opgelet: supersnelle Wi-Fi-implementaties zijn bezig om hun disruptieve invloed uit te oefenen in een openbare locatie bij u in de buurt. In 2015 zagen we de opkomst van parallelle draadloze netwerken die werden ondersteund door Wave 2-technologie en applicatie- en cloud-beheer. Deze parallelle netwerken bieden even goede mogelijkheden als een 4G-/LTE-infrastructuur, maar tegen een fractie van de kosten. Innovaties zoals het allereerste ‘slimme trottoir’ van het Verenigd zullen leiden tot nog hogere verwachtingen ten aanzien van veilige en eenvoudige draadloze toegang in alle belangrijke openbare locaties.

5          Synchroniseren. Verbinden. Herhalen.

De synchronisatie met populaire cloud-diensten voor de opslag en uitwisseling van gegevens, zoals Dropbox, Google Drive en iCloud, zal in 2016 drastisch toenemen. Hetzelfde geldt voor het Internet of Things (IoT)-verkeer dat door de beschikbaarheid van draadloze netwerken mogelijk wordt gemaakt. Zelfs standaardapparatuur in kantoor- en huisomgevingen die in het verleden vrijwel exclusief gebruikmaakte van vaste verbindingen, zal gebruik gaan maken van draadloze connectiviteit. Omdat IoT-apparaten meestal niet zijn voorzien van toetsenborden en browsers, kunnen ze zich niet aanmelden op inlogportalen voor draadloze verbindingen. Leveranciers van draadloze technologie zullen daarom nieuwe mogelijkheden voor toegangsbeheer moeten ontwikkelen.

Terugkijkend kun je zeggen dat 2015 het jaar was waarin Wi-Fi uitgroeide tot de norm voor netwerktoegang. Steeds meer Wi-Fi-verbindingen vonden hun weg naar het datacenter en de bedradingskast, vaak louter en alleen om access points met het netwerk te verbinden! De kans is daarmee groot dat in 2016 vrijwel elke verbinding aan de netwerkrand een Wi-Fi-verbinding zal zijn. Uiteraard zal Wi-Fi geen mobiele data vervangen. Er zal altijd sprake zijn van een combinatie van LAN- en WAN-netwerken. Feit is echter wel dat het Wi-Fi-verkeer qua volume al het verkeer van mobiele providers is voorbijgestreefd. En in 2016 zal het mobiele verbindingen steeds verder achter zich laten.

Door: Shane Buckley, CEO van Xirrus

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!