Redactie - 29 december 2015

Top 10 interviews in 2015

1. Security is een slagveld

“Dit is een werkveld waar ik wel wat gerelateerd werk aan heb gedaan, en waar ik wel wat inzichten in heb gekregen”, zegt generaal bd Peter van Uhm met gevoel voor understatement over het onderwerp security. Hij sprak begin dit jaar tijdens de SAFE Summit van Intel Security, waar CIO’s en CISO’s werden bijgepraat over trends en ontwikkelingen op het steeds complexer gebied van de security. Executive People sprak exclusief met hem over zijn visie op IT en security.

2. Digitale transformatie in traditionele sector

De sierteeltsector is weliswaar een traditionele bedrijfstak met een lange geschiedenis, maar ook hier heeft de digitale transformatie zijn intrede gedaan. Bloemenveiling FloraHolland is bezig met de uitvoering van een ambitieus strategisch plan om de veiling volledig te transformeren, waarbij ICT een belangrijke rol speelt. Executive-People sprak hierover met JanPaul Landman, CIO van FloraHolland.

3. Leiderschap nodig in digitale wereld

Ook dit jaar was leiderschap in de digitale wereld een belangrijk thema van Gartner Symposium/TXpo. “Het is zaak dat CIO’s leiderschap tonen, en de digitale revolutie in hun bedrijf een stap vooruit brengen”, zegt Dale Kutnick, SVP Executive Programs bij Gartner, “In plaats van achterover te leunen en zich zorgen te maken over IT.”

4. Ook bedrijfskritische applicaties naar de cloud

Vaak gaat de discussie rond cloud over niet-bedrijfskritische applicaties, die al dan niet aarzelend in de cloud worden gezet. Tijdens Inforum 2015, het druk bezochte Europese evenement van de ERP-aanbieder, bleek echter dat ook ERP van Infor steeds vaker in  de cloud wordt gebruikt. Executive People sprak over deze trend met Stephan Scholl, President van Infor. In de begeleidende video komen ook de CIO's van de Nederlandse bedrijven Boskalis en Fetim Group aan het woord.

5. Digitale transformatie begonnen

CIO City 2015, eerder dit jaar in Brussel, stond volledig in het teken van de digitale transformatie. CIONET, dat dit jaar zijn tienjarig bestaan vierde, wilde met dit evenement de aandacht vestigen op de enorme uitdagingen op allerlei gebieden waar CIO's momenteel mee te maken hebben. Dit gaat verder dan alleen technologie, want de digitale transformatie heeft invloed op alle aspecten van bedrijven, maar ook van de maatschappij. In 2016 zal CIO City plaatsvinden in Amsterdam, waarbij Executive People als mediapartner verslag zal doen van dit evenement.

6. Meer waardering voor maatschappelijk belang van IT

Als het aan Lotte de Bruijn ligt, is Nederland in 2020 de meest geavanceerde digitale economie van Europa. De directeur van Nederland ICT wil iets doen aan de 'enorme mismatch' tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. “Ik wil meer waardering voor de positieve bijdrage van ICT-projecten aan onze samenleving.”

7. Hoe maakt de executive het verschil met IT?

‘Innoveren met IT’ is een bezigheid waar veel over wordt gesproken en geschreven. Maar hoe pak je dit in praktijk succesvol aan? Om antwoord te krijgen op die vraag heeft SAS VP Jill Dyché onderzoek gedaan bij organisaties die echt het verschil maken met technologie. Executive People sprak exclusief met haar tijdens een recent bezoek aan Nederland, waar zij in een workshop van gedachten wisselde over innovatie met C-level executives die vooral willen weten waar ze moeten beginnen.

Het nieuwe boek van Jill Dyché, Vice President, SAS Best Practices heet The New IT. How technology leaders are enabling business strategy in the Digital Age. Voor dit boek heeft zij vooral gesproken met mensen die in de praktijk ervaring hebben opgedaan met veranderingen die tot stand zijn gekomen met technologie. Zij heeft een reeks gesprekken gevoerd met diverse C-level functionarissen die verantwoordelijk zijn voor IT.

8. Strategisch advies voor de CIO

Mohammed Khalid is als Regional Vice President bij Gartner Benelux verantwoordelijk voor het EXP-programma, dat CIO's voorziet van strategisch advies. Hij werkt ondertussen zeven jaar bij Gartner. Vóór zijn tijd bij Gartner werkte hij na een studie wiskunde en psychologie als Chief Knowledge Officer voor de CIO. "Daarbij keek ik naar technologie als middel om een doel te bereiken", zegt hij. "Wat mij drijft, waar ik een passie voor heb, is verandering. Verandering is altijd het moeilijkst."

9. Veilig toegang tot data

Voor financiële instellingen is het cruciaal te weten wie er toegang heeft tot systemen en welke rechten gebruikers hebben binnen applicaties. Niet voor niets zijn dit zaken waar toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) auditeisen aan stelt. NIBC Bank in Den Haag heeft onlangs samen met QS solutions Role Based Access Control (RBAC) ingevoerd. Hiermee kan NIBC Bank op basis van gebruikersrollen toegangen en rechten regelen in systemen en applicaties.

10. Passie voor innovatie

Jonge, succesvolle IT-professionals hebben zich verenigd in het YIP, de Young ICT Professionals, een zogenoemd ledennetwerk van branchevereniging Nederland ICT. Executive-People sprak met drie leden van het bestuur over hun keuze voor de IT, maatschappelijke vraagstukken en de rol van het onderwijs.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!