Witold Kepinski - 01 januari 2016

Wat wil de IT-beslisser?

Elk jaar bezoek ik met mijn team het Gartner Symposium/ITxpo in Barcelona waar enkele duizenden cio’s, it-managers, line of business managers, IT-leveranciers en IT-dienstverleners samenkomen. Er zijn ook veel Nederlandse CIO’s en IT-managers aanwezig van bedrijven zoals ING, Vopak, Royal De Heus en diverse ministeries. Op dit eindgebruikers evenement krijg je een goed inzicht welke kaders Gartner aan de IT-beslissers geeft om succesvol te zijn met IT. Daarmee kan de IT-beslisser zijn directie aantonen goed bezig te zijn. Uiteraard bieden de inzichten van Gartner een uitgelezen kans voor de IT-channel om concreet op wensen van IT-beslissers in te spelen. Op het Gartner congres wemelde het ook van IT-leveranciers en IT-dienstverleners.

Waar ik veel cio’s over hoorde spreken was Bimodel IT. Dit zijn twee losstaande modellen die worden gebruikt voor IT delivery, waarbij de één is gericht op stabiliteit en de andere op flexibiliteit. Concreet bestaat Bimodel IT uit een IT-afdeling en een nieuw onderdeel dat snel business units voorziet van de nieuwste technologie voor sales, marketing, hr, logistieke zaken en digital business. Zo speelt Fujitsu met zijn MetaArc platform in op Bimodel IT en daarmee klanten wil helpen met hun digital business.

Het klinkt soms abstract en futuristisch wat Gartner in zijn onderzoeken meldt, maar de beweringen zijn commercieel goed onderbouwd. Door meer vraag naar digitale oplossingen groeit de EMEA IT-markt in 2016 met 1,3 procent naar 1 biljoen dollar. Aangezien de omzet uit analoge business vlak is, verschuiven bedrijven hun strategie om meer digitale inkomsten uit digitale business te halen. De wereldwijde ‘digital commerce’ markt is jaarlijks goed voor meer dan 1 biljoen dollar omzet. De wereldwijde uitgaven voor Internet of Things-hardware wordt naar verwachting hoger. In 2016 wordt 2,5 miljoen dollar per minuut uitgegeven aan IoT, aldus Gartner-analist Peter Sondergaard.

De bevindingen van Gartner lijkt mij een prima kans voor IT-dienstverleners. Ze kunnen als ‘trusted advisor’ IT-beslissers nog beter bedienen. Je moet als IT-dienstverlener precies weten wie de CIO is met wie je te maken hebt. Hij is tenslotte degene die jou moet (gaan) vertrouwen. Lees daarom op deze website het interview met Gartner-analist Willie Appel. Volgens hem verkoopt een trusted advisor niet, maar laat hij de klant juist kópen.

Ik wens u een goed en succesvol 2016!

Witold Kepinski, hoofdredacteur Dutch IT-channel

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!