Redactie - 04 januari 2016

'Geen belangenverstrengeling rond inhuur externen door de SVB'

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) informeerde onlangs de Tweede Kamer over twee onderwerpen aangaande de SVB: de uitkomsten van het onderzoek naar de inhuur van externen en de bevindingen uit het HPO-onderzoek. Volgens haar is er geen belangenverstrengeling rond inhuur externen door de SVB zo meldt ze in een brief.

Op 2 september 2015 besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan het Multi-Regelingen-systeem (MRS) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In de uitzending is onder andere belangenverstrengeling gesuggereerd tussen extern ingehuurden en de leverancier Capgemini.

De SVB heeft daarna Klijnsma laten weten in de governance structuur en in het contract met de externen afspraken te hebben opgenomen om de onafhankelijkheid te waarborgen: "Op mijn verzoek heeft de SVB nogmaals bevestigd dat betrokkenen geen bevoegdheid hadden om facturen van implementatiepartners (waaronder Capgemini) goed te keuren voor betaling. De verantwoordelijkheid voor deze activiteit lag steeds bij de voorzitter van de stuurgroep SVB Tien, die ten aanzien van de beoordeling van de facturen gebruik maakte van onafhankelijke business controllers, zo meldt Klijnsma: "De SVB heeft tevens besloten forensisch onderzoekers naar deze kwestie te laten kijken om elke onzekerheid uit te sluiten. De SVB heeft mij de resultaten van dit onderzoek doen toekomen. Langs deze weg informeer ik u hierover, conform de toezegging in mijn brief van 28 september jl. Ik bied u hierbij de rapportage aan, waarbij de persoonsnamen en namen van persoonlijke ondernemingen zijn afgeschermd om de persoonlijke levenssfeer van de betrokken personen te respecteren. De onderzoekers hebben aandacht besteed aan de geldstromen tussen Capgemini, de betreffende externen en de externen onderling. Zij concluderen dat het onderzoek niet heeft geleid tot aanwijzingen voor (mogelijke) belangenverstrengeling. De SVB stelt op basis van het onderzoek vast dat er geen sprake is geweest van enige vorm van belangenverstrengeling. De rapportage van de onderzoekers brengt mij tot een zelfde conclusie. Een dergelijk onderzoek is voor betrokkenen ingrijpend. Ik ben hen erkentelijk voor hun volledige medewerking aan dit onderzoek."

Lees meer nieuws rond SVB hier. Geenstijl.nl heeft uitgebreid gepubliceerd in de SVB Leaks.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!