De IT'er als datawetenschapper
08-01-2016 | door: Blog
Deel dit artikel:

De IT'er als datawetenschapper

Steeds meer bedrijven drijven op big data. Niet voor niets, want in die datapool liggen strategische inzichten voor juiste beslissingen verborgen. Daar is naast technologie ook zeer specialistische knowhow voor nodig. Maar die kennis is schaars en duur. Dat is ook de reden waarom vooral enterprises hier gebruik van kunnen maken. Hierin schuilt dus een enorme carrièrekans voor de IT'er.

Bedrijven genereren tegenwoordig enorme hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. De organisaties die daaruit de beste inzichten en strategieën destilleren, zijn de nieuwe winnaars. Maar er heerst momenteel een gapend kenniskloof tussen de statistische datawetenschappers met een doctorale graad en de beslisser, vaak een C-level manager. De laatstgenoemde heeft de datawetenschapper hard nodig. Want zonder die specialistische kennis blijft big data voor hem een enorme berg gegevens.

Lastig, want er staan maar weinig data scientists ingeschreven bij het arbeidsbureau. Cijfers onderschrijven dat. Er is volgens onderzoek van McKinsey een tekort van 1,5 miljoen data-experts op de arbeidsmarkt. Dat weten de wel beschikbare 'unicorns' ook en stellen daarom enorme salariseisen.

Fakers

Bovendien zijn er veel 'fakers': mensen die beweren bigdata-expert te zijn en een dito salaris eisen, maar ernstig tekortschieten in kennis en vaardigheden. Problematisch, want de echte experts zijn voor veel bedrijven onbetaalbaar, en aan de fakers heeft niemand wat.

Toch zijn die dure afgestudeerde datawetenschappers niet altijd noodzakelijk voor het gewenste inzicht of resultaat. Niet iedere onderneming heeft duizenden medewerkers, miljoenen klanten en een dito data-footprint.

Nieuwe rol

In dat gapende gat is ruimte voor een nieuwe rol: die van de 'citizen data scientist'. Gartner introduceerde onlangs dit begrip. Volgens het onderzoeksbureau is een citizen data scientist iemand die big data analyseert, zonder daarin te zijn afgestudeerd.

Natuurlijk kan een citizen data scientist best een C-level manager zijn. Maar de analytische beta-kwaliteiten die voor data-analyse nodig zijn, vind je vaker op de IT-afdeling. De IT'er moet bovendien toch al noodgedwongen steeds meer 'business sense' hebben, want de traditionele kloof tussen business en IT is in deze digitale economie onhoudbaar.

Verschillende IT-achtergronden

Dat is een enorm interessant perspectief voor de IT'er die toe is aan een nieuwe uitdaging, of de organisatie waarvoor hij werkt extra meerwaarde wil bieden. Dat geldt voor IT'ers met vrijwel iedere achtergrond. Want die verschillende achtergronden geven unieke voordelen.

Een netwerkspecialist kan data soepel door alle systemen laten bewegen. Een programmeur heeft doorgaans veel ervaring met bijvoorbeeld toolkits voor het visualiseren van dataflows. En een storage-expert heeft vaak uitgebreide kennis van databases en het efficiënt bewaren en ontsluiten van grote hoeveelheden data.

Bovendien vereist data mining steeds minder specialistische kennis. Dankzij gebruiksvriendelijke 'self-service' big-dataplatforms zijn analyses veel gemakkelijker te maken. En wordt het werk dus toegankelijker voor iedereen die niet op data-analyse is afgestudeerd.

Grotere invloed

Er is nog een belangrijk argument voor IT'ers om zich te richten op data-analyses. Met de vertaalslag van big data naar businessbeslissingen en inzichten vergroot je de invloed die je als IT'er hebt op de boardroom. Dat kan in je voordeel werken op het moment dat je innovaties en nieuwe businessmodellen gestoeld op technologie sneller goedgekeurd wil hebben. Je kunt uit data-analyse immers vaak direct de waarde van een innovatie aantonen en zo de business-case richting de boardroom versterken. Bovendien werkt dat voordeel twee kanten op: door analyse van businessgegevens krijg je meer inzicht in de businesskant van de organisatie waarvoor je werkt.

De invloed van big data neemt niet meer af. Integendeel: organisaties worden voor een soepele bedrijfsvoering en sterke concurrentiepositie steeds afhankelijker van inzichten onttrokken uit harde gegevens. Het destilleren van die inzichten uit grote datapools is beslist geen eenvoudige opgave. Zelfs niet voor de datawetenschappers, en al helemaal niet voor de IT'er. Maar met de evolutie van technische hulpmiddelen in het achterhoofd liggen er genoeg kansen voor ambitieuze tech-professionals die hun kennis en kunde graag uitbreiden.

Mark Raben, Chief Technology Architect EMEA bij SAP Nederland

Terug naar nieuws overzicht

Tags

data