Edward Snowden noemt technologie een tool voor vrijheid én onderdrukking
08-01-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Edward Snowden noemt technologie een tool voor vrijheid én onderdrukking

Technologie biedt veel mogelijkheden. Het kan niet alleen dienen als een tool om vrijheden na te streven, maar ook als tool om mensen te onderdrukken. Indien mensen zich zorgen maken over hun privacy kan dit ertoe leiden dat zij hun mening op internet niet meer durven te verkondigen uit angst dat overheden die tegen hen gebruiken.

Hiervoor waarschuwt klokkenluider Edward Snowden, meldt The Wall Street Journal. Snowden deed zijn uitspraken op CES, waar hij via een virtuele verbinding aanwezig was. Hij ging op de beurs in gesprek met Peter Diamandis, oprichter van de educatieve non-profit organisatie Xprize Foundation. Snowden geeft aan zich zorgen te maken over de massale hoeveelheden data die de Amerikaanse overheid verzamelt.

CES bijwonen via virtuele verbinding
Snowden is tegelijkertijd lovend over de mogelijkheden die technologie bieden. Zo kan de klokkenluider via een virtuele verbinding CES in Las Vegas bijwonen, terwijl de Amerikaanse overheid zijn paspoort heeft ingetrokken nadat hij in 2013 naar Rusland vluchtte. “Desondanks zit ik hier in Las Vegas op CES”, aldus Snowden.

Ook geeft de klokkenluider aan graag naar huis te willen. De Amerikaanse overheid zou hem echter onvoldoende garanties bieden op een goede behandeling in de VS. Snowden: “Tot nu toe heeft de Amerikaanse overheid alleen beloofd mij niet te martelen.”

Terug naar nieuws overzicht