Redactie - 13 januari 2016

Top-6 security & video surveillance-trends van 2016

In vrijwel alle technologiemagazines en -sites staan vandaag de dag verhalen over, of verwijzingen naar het ‘Internet of Things’ (IoT). Dit IoT is uitgegroeid tot hét buzzword aller buzzwords en de sneltrein richting succes waar iedereen - van autobouwers tot fabrikanten van huishoudapparatuur - zijn wagon probeert te koppelen. In feite lanceerde Axis Communications in 1996 al een product dat volgens velen het eerste IoT-toestel ‘avant la lettre’ genoemd mag worden: de allereerste digitale netwerkbeveiligingscamera. Natuurlijk is het concept van de netwerkcamera de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Maar ook nu nog, anno 2016, blijven geconnecteerde systemen de lijst van opkomende trends aanvoeren. Edwin Roobol, Director Middle Europe, Axis Communications blikt vooruit op de trends in security en video surveillance in 2016.

IoT: van ‘coole’ gadgets tot en met nuttige oplossingen

Mede door de komst van IoT raken de traditionele rollen binnen de security-sector steeds meer vervaagd. Zo kunnen netwerkcamera’s tegenwoordig zowel voor Building Information Management (BIM) als voor Business Intelligence (BI) in retail worden ingezet. Ze worden zelfs bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt, bijvoorbeeld bij real-time analyse van verkeerspatronen of van de beweging van grote groepen mensen. Met IoT kunnen gecombineerde systemen en sensoren die vroeger altijd afzonderlijk werkten, nu integreren, zoals bewakingscamera’s, rookdetectoren, systemen voor toegangscontrole en luidsprekers. Zij kunnen worden beheerd vanuit een enkele managementconsole die een overzicht biedt van alle gebouwen en locaties tegelijkertijd. 

Dit leidt tot een enorme variëteit aan security-oplossingen die specifiek worden gebouwd om nuttige gegevens te delen met andere verbonden sensoren, waarbij alle apparatuur op afstand kan worden gemonitord. Door het koppelen van al deze sensorinformatie krijgen gebruikers een overall overzicht van de situatie op verschillende locaties en kunnen oplossingen gevonden worden voor problemen die voorheen niet mogelijk waren. 

Door het toenemend aantal gegevens dat dagelijks wordt gecreëerd en gedeeld wordt ook steeds meer nadruk gelegd op de bescherming van deze ‘virtuele’ gegevens en componenten. Nieuwe technologieën en methodes worden ontworpen voor een betere bescherming tegen cyber security, met name netwerk- en cloud-gebaseerde security-systemen. Ook hier zijn de laatste jaren vele stappen gemaakt om een hoger security-niveau te kunnen borgen. 

Security as a service: doorbraak van de Cloud

Cloud-based computing heeft impact gehad op zowat elke sector, en ook de security- en bewakingssector blijft hierdoor veranderen. Security kan nu worden aangeboden als een dienst die van afstand wordt beheerd, waardoor mankracht en kapitaal vrijkomt die anders zouden moeten worden besteed aan monitoring ter plaatse. Steeds vaker zullen security-systemen worden gebruikt in combinatie met de cloud waarmee via een beveiligde toegang, beelden centraal en veilig opgeslagen worden en gebruiksgemak vergroot wordt. Het is al mogelijk om een cloud-gebaseerd toegangscontrolesysteem te gebruiken waarbij gebruikers het systeem veilig en eenvoudig kunnen managen en eigendom en events kunnen beheren zonder dat ze hiervoor fysiek aanwezig hoeven te zijn. 

Cloud storage is een ander belangrijk voorbeeld van hoe systemen aan efficiëntie winnen in dit model. We kunnen veel meer gegevens veilig en kostenefficiënt opslaan in specifieke serveromgevingen. Zo kunnen videobeelden en bijhorende data langer worden bewaard en zijn ze ook beter bereikbaar. 

Meer camera’s leiden tot Big Data

Marktonderzoek wijst uit dat video het snelst groeiende type data ter wereld is. Een groot deel daarvan wordt gegenereerd door beveiligings- en bewakingssystemen. Deze enorme hoeveelheid videogegevens wordt uiteraard voor security-doeleinden gebruikt, maar wordt ook steeds vaker gebruikt als bronmateriaal voor business intelligence. Al blijft het een grote uitdaging om doeltreffend de eindeloze hoeveelheid videogegevens te beheren en te gebruiken.

We verwachten grote investeringen in software en andere middelen om de big data die door security-systemen worden gegenereerd te doorzoeken en er bruikbare inzichten uit te halen. In de komende jaren zijn verdere verbeteringen aan en een intensiever gebruik van videomanagementsystemen (VMS) te verwachten. Voorbeelden daarvan zijn het doorzoeken van big data op relevante gebeurtenissen, personen, locaties, tijdstippen, kleuren en sleutelwoorden. Met deze tools kunnen ‘business operators’ big data omzetten in cruciale informatie voor allerlei toepassingen op het gebied van onder andere, marketing, operations, en customer service. 

Weg met de kabels

Draadloze technologie heeft ons leven in vele opzichten veranderd; denk maar aan mobiele telefoons en WiFi-verbindingen. De voordelen en het gemak van remote security monitoring via smartphones en tablets zijn ook al bij de consument bekend. Videobewakingssystemen met maximaal een tiental netwerkcamera’s kunnen volledig met smartphones en tablets  worden beheerd, zodat er geen PC meer nodig is om videomanagementsoftware te draaien. Vooral voor het midden en kleinbedrijf  verlaagt dit de drempel: gebruikers zijn meer geneigd een smartphone-app te gebruiken dan een geavanceerd videomanagementsoftwaresysteem op een PC. Bovendien dalen zo ook de kosten voor het onderhoud. Het gebruik van draadloze technologie in security en videobewaking zal alleen maar toenemen, vooral voor het optimaliseren van de bedrijfsvoering en voor het verbeteren van de klantenervaring.  

De eindeloze zoektocht naar nog hogere beeldkwaliteit

Iedereen weet dat de veiligheidssector een onstilbare honger heeft naar meer helderheid en scherpere details van videobewakingsbeelden. Maar nu ook de adoptie van intelligente video-analytics toeneemt, is beeldkwaliteit belangrijker dan ooit geworden. De voortdurende verbetering van megapixel-technologie zal doorzetten in 2016, bovendien zien we ook steeds betere technieken op de markt die de meest uitdagende lichtomstandigheden aankunnen. Op die manier wordt het nut van camera’s ook groter en worden ze bruikbaar voor verschillende nieuwe toepassingen en cases. Dit soort verbeteringen zijn vooral gefocust op de uitbreiding van de zogenaamde Wide Dynamic Range (WDR) camera’s, waardoor camera’s ook betere informatie bieden die de slimme analytics dan weer helpen met betere prestaties of nieuwe mogelijkheden. 

De steeds hogere resolutie betekent echter ook een groeiende behoefte aan opslagcapaciteit. Intelligente videocompressie-algoritmen zoals de Axis Zipstream-technologie zijn gelukkig in staat de opslagbehoefte met gemiddeld 50 procent te laten afnemen. Dit is mogelijk door een video-stream in real-time te analyseren en vervolgens te optimaliseren. Scènes met interessante details worden in volledige beeldkwaliteit en resolutie opgenomen, terwijl andere omgevingen worden gefilterd. Belangrijke forensische informatie zoals gezichten, tatoeages of nummerplaten worden herkenbaar opgeslagen en irrelevante informatie zoals witte muren worden opgeofferd om opslag te besparen. 

Analytics vormen het brein van slimmere systemen

Als IoT devices de ogen en oren zijn van de geïntegreerde systemen, dan is de analytics-technologie toch wel het brein. We verwachten een blijvende groei en acceptatie van video en audio-analytics in 2016, waarmee beveiligingssystemen veranderen van een passief monitoring-systeem naar een intelligent en adaptief systeem dat zich bewust is van zijn hele omgeving. 

Het nut van analytics gaat ook veel verder dan beveiliging. Retailers gebruiken bijvoorbeeld steeds vaker video-analytics om inzichten te vergaren voor hun business: het vloerplan of de displays van hun winkel kunnen ze zo optimaliseren, of wachtrijen aan de kassa verkorten. Op die manier ontstaat er een heel nieuwe gebruikersgroep voor videobewaking. Zo kan dit soort informatie de doorstroom in de winkel verbeteren of promotionele campagnes een boost geven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!