Redactie - 19 januari 2016

Wat vraagt de IT-manager van de cloud-leverancier in 2016?

Wat vraagt de IT-manager van de cloud-leverancier in 2016? image

De cloud is de afgelopen jaren volwassener geworden, de mogelijkheden lijken eindeloos en het gebruik komt steeds meer in de buurt van de wensen van organisaties. De schaalbaarheid wordt steeds beter en leveranciers flexibeler. Organisaties willen geen omkijken meer hebben naar installatie of beheer bij de aanschaf van een cloud-oplossing en doen een beroep op de expertise en service van de leverancier. Welke vier grote wensen hebben organisaties in 2016 en waar moeten leveranciers op voorbereid zijn?

1. Secure cloud computing

Een veilige cloud staat bovenaan het wensenlijstje in 2016. De security van cloud computing is een gevoelig onderwerp voor veel IT-managers. Het stijgende aantal DDoS-aanvallen, hacks en andere digitale aanvallen stellen de cloud-beveiliging op de proef. Het zijn niet alleen grote organisaties zoals Vodafone en Sony die last hebben van hacks, ook het MKB in Nederland is steeds vaker het slachtoffer van digitale aanvallen. In de praktijk is de toegang tot cloud-diensten nog niet optimaal beveiligd. Dit komt vaak doordat de toegang nog in eigen beheer ligt of via bestaande on-premise verbindingen loopt, terwijl de financiële én reputatieschade van een security breach enorm zijn. Voor meer veiligheid kunnen organisaties bijvoorbeeld cloud providers uitzoeken die in Nederlandse handen zijn, waardoor de SOX-wetgeving niet van toepassing is. Verder is het verstandig goed door te vragen naar het veiligheidsniveau en bepaalde garanties op papier te zetten.

2. De cloud-based desktop

Aankomend jaar zetten organisaties ook de eerste stappen naar de invulling van de virtuele werkplek gebaseerd op cloud-diensten. Vanuit IT-managers is er een sterke behoefte om medewerkers niet meer uit te rusten met een werkplek die over benodigde software beschikt. In plaats daarvan met een device naar keuze (een thin client of BYOD/CYOD) waarmee een verbinding naar de persoonlijke cloud based werkplek gemaakt kan worden. Het grote verschil met de huidige terminal server variant is dat de rekenkracht niet verdeelt hoeft te worden tussen alle ingelogde gebruikers. Gebruikers hebben met een virtuele werkplek meer vrijheid en flexibiliteit om de omgeving in te richten naar persoonlijke voorkeur – op elk device, waar en wanneer dan ook.

3. Anywhere, any place, any time?

Cloud-technieken zijn volop in ontwikkeling en een aantal zaken moet nog doorontwikkeld worden. BYOD (bring your own device) en CYOD (choose your own device) ondersteuning vragen bijvoorbeeld om een andere benadering van cloud. Medewerkers willen dat alle applicaties 24/7 beschikbaar zijn op elk eigen device, of ze nu thuis, in de kroeg of in het buitenland zijn. Aan de ondersteuning voor verschillende typen devices ontbreekt het vaak. Zakelijke apps en beveiligingssystemen zijn hierdoor nog lastig te implementeren. Die moeten zowel veilig als gebruiksvriendelijkheid zijn, iets dat lang niet altijd het geval is. In 2016 zal uitgepuzzeld moeten worden wat hier de beste methoden voor zijn. Hoe werkt bijvoorbeeld een cloud-oplossing op een iPhone, Android of Windows Phone?

4. Meer SaaS

De behoefte aan andere afrekenmodellen zorgt voor een vlucht van SaaS. Hoewel de huidige cloud-markt wordt gedomineerd door IaaS- en PaaS oplossingen, zal in 2016 de vraag naar SaaS flink stijgen. Bestaande afrekenmodellen worden uitgebreid en anders ingevuld. Het afrekenmodel voor deze SaaS-diensten wordt in de nabije toekomst als volgt: als een gebruiker ingelogd is, dan moet er betaald worden. Logt de gebruiker de omgeving uit, dan niet.

Deze groeiende wensenlijst van klanten zorgt bij leveranciers voor de nodige uitdagingen. SLA’s worden steeds scherper en het is voor veel leveranciers een uitdaging om tegemoet te komen aan de 24/7 beschikbaarheidseisen. Aan leveranciers de taak om goed te luisteren naar klanten en transparant te blijven in kosten en mogelijkheden. Zorg ervoor dat de klant inzicht krijgt in wat de verschillende wensen voor effect hebben op de kosten en opties, zodat zij de juiste keuzes kunnen maken. Cloud moet in 2016 zo logisch zijn als stromend water uit de kraan. Dus maak je borst maar nat!

Eric van Aken, Cloud Consultant bij QNH

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!