Wouter Hoeffnagel - 30 januari 2016

VS denkt tijdig nieuw dataverdrag te kunnen sluiten met EU

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) hebben nog maar enkele dagen de tijd om een dataverdrag te sluiten dat het ongeldig verklaarde Safe Harbour verdrag vervangt. De VS heeft er vertrouwen in de door privacytoezichthouders gestelde deadline te halen. “Ik denk dat we voor 2 februari een overeenkomst kunnen bereiken”, zegt Robert Litt, een vertegenwoordiger van de U.S. Director of National Intelligence.

Litt doet zijn uitspraak tegenover Reuters. De EU en VS onderhandelen al zeker twee jaar over een opvolger van het Safe Harbour verdrag, dat de uitwisseling van data tussen de EU en VS regelt. Nadat het Europees Hof van Justitie het Safe Harbour verdrag in oktober ongeldig verklaarde zijn deze onderhandelingen in een stroomversnelling terecht gekomen. Het Europees Hof oordeelde dat de privacy van Europeanen in de VS onvoldoende wordt gewaarborgd.

Tot eind januari de tijd
Europese privacytoezichthouders hebben de EU en VS tot eind januari de tijd gegeven met een vervangend akkoord te komen dat de uitwisseling van data tussen de EU en VS juridisch regelt. De waakhonden hebben aangekondigd na deze deadline maatregelen te nemen tegen partijen die ondanks het ontbreken van een dataverdrag toch data uitwisseling tussen de EU en VS.

Dinsdag 2 en woensdag 3 februari komen de privacytoezichthouders uit alle EU-lidstaten samen om op de opslag van persoonsgegevens van Europeanen in de VS te bespreken. Dit is in de praktijk dan ook de harde deadline voor het sluiten van een akkoord dat het Safe Harbour verdrag vervangt. De VS heeft er vertrouwen in dit akkoord tijdig te kunnen sluiten.

Enkele obstakels
Reuters meldt dat er op dit moment nog enkele obstakels zijn die het nieuwe verdrag in de weg staan. Zo is er discussie ontstaan over de ombudsman die mogelijk wordt aangesteld om klachten van Europese burgers over hun privacy te behandelen. De EU wil dat deze ombudsman meer macht krijgt dan de VS heeft voorgesteld. Daarnaast moet er duidelijkheid komen over de rol die Europese privacywaakhonden krijgen in het verdrag.

Daarnaast hoeft de Amerikaanse Federal Trade Commission wettelijk niet alle klachten van burgers in behandeling hoeft te nemen. Het Europees Hof oordeelde in haar uitspraak van 6 oktober dat dit wel moet gebeuren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!