Nog geen nieuw dataverdrag tussen EU en VS

01-02-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Nog geen nieuw dataverdrag tussen EU en VS

De Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) hebben de deadline voor het afsluiten van een akkoord dat het Safe Harbour verdrag vervangt gemist.

Europese privacytoezichthouders hebben aangekondigd vanaf eind januari op te gaan treden tegen partijen die ondanks het ontbreken van het Safe Harbour verdrag toch data uitwisseling met de VS. Het is onduidelijk wat dit in de praktijk precies betekent. Mogelijk krijgen partijen boetes opgelegd.

Persconferentie
De Europese privacytoezichthouders komen op dinsdag 2 februari bijeen. Op een persconferentie op woensdag 3 februari geven de toezichthouders meer duidelijkheid. Mogelijk komen de EU en VS voor deze persconferentie alsnog tot een vervangend akkoord, en kunnen zij daarmee maatregelen van Europese toezichthouders voorkomen.

Met behulp van het Safe Harbour verdrag konden bedrijven op legale wijze data uitwisselen met de VS. Het Europees Hof van Justitie zette in oktober 2015 echter een streep door het Safe Harbour verdrag en oordeelde dat het verdrag de veiligheid van Europese data in de VS onvoldoende waarborgt. Een vervangend verdrag moet bedrijven opnieuw een juridische basis geven om data uit te wisselen met de VS.

Terug naar nieuws overzicht
Security