Chinese investeringsmaatschappij koopt Ingram Micro

18-02-2016 | door: Redactie

Chinese investeringsmaatschappij koopt Ingram Micro

De Chinese investeringsmaatschappij Tianjin Tianhai koopt ict-distributeur Ingram Micro. Eenmaal de deal rond, zal Ingram Micro deel uitmaken van de HNA Group.

Tianjin Tianhai betaalt zo'n 6 miljard dollar oftewel 5,4 miljard euro voor de b2b ict-distributeur, die actief is in 38 landen waaronder ook Nederland en België. De Chinezen betalen een premium van 31,2% bovenop de slotkoers van woensdag.

Onderdeel van HNA Group
Als de deal eenmaal rond is - wat naar verwachting in de tweede helft van het jaar zal zijn - maakt Ingram Micro deel uit van de HNA Group. Dat is een Chinees conglomeraat dat onder meer actief is in logistiek maar ook in de luchtvaart. Het Chinese Hainan Airlines behoort tot dezelfde groep. Het hoofdkwartier zou wel in Irvine (Californië) blijven.

De overname past in de trend waarbij Chinese bedrijven grootschalige overzeese overnames ambiëren. Vorig jaar gaven Chinese firma's meer dan 100 miljard dollar uit aan zo'n overnames, wat het grootste bedrag ooit is. De Verenigde Staten blokken sommige deals wel af, zoals pas nog Fairchild Semiconductor dat een overnamebod van China Resources Microelectronics weigerde omdat het vreesde dat de Amerikaanse autoriteiten toch geen groen licht zouden geven.

Weinig tegenstand verwacht
Analisten verwachten voor deze overname weinig tegenstand. Ingram Micro is immers geen fabrikant maar een b2b-distributeur van ict-apparatuur, gaande van end-user producten als de iPhone van Apple tot netwerkapparatuur van onder meer Cisco. Zowat 1 op de 3 ict-producten in de Verenigde Staten wordt gedistribueerd via Ingram Micro.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Hardware