Bezoek van de minister-president!
18-02-2016
Deel dit artikel:

Bezoek van de minister-president!

Hij moest er helemaal voor naar de Verenigde Staten komen, maar op 1 februari is minister-president Mark Rutte bij ons op bezoek geweest. Hij werd op het hoofdkantoor ontvangen door John Chambers, Executive Chairman en voormalig CEO van Cisco. Onze minister-president werd vergezeld door Neelie Kroes, de Nederlandse gezant voor StartupDelta. Natuurlijk ging Mark Rutte ook nog op bezoek bij andere high tech bedrijven in Silicon Valley, waaronder Apple en Tesla.

Samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in Silicon Valley biedt ons land grote kansen en het doel van de reis was om te kijken naar wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Cisco heeft inmiddels voor een aantal Europese landen een zogeheten Country Digitization Acceleration Plan opgesteld. Ook in Nederland zijn hier concrete ideeën over en die wilden we graag voorleggen aan Mark Rutte. Zo wilden we concreet aangeven wat Cisco zou kunnen betekenen voor transport en logistiek door digitalisering van de kritische infrastructuur in ons land, om zo bij de minister-president interesse te wekken voor samenwerking.

John Chambers is de grote initiatiefnemer achter de Country Digitization Acceleration-plannen en we hebben voor hem de contouren geschetst van hoe zo’n plan er voor Nederland uit zou kunnen zien. De focus ligt op transport en logistiek, omdat Cisco op die gebieden al actief is en het portfolio goed aansluit op deze sectoren. En vergeet niet dat er geen ander land is met zoveel sensors en elektronica langs de wegen als Nederland. John was onmiddellijk enthousiast!

De meeting met Mark Rutte en Neelie Kroes verliep in een ontspannen sfeer en vol energie. John heeft verteld over de Country Digitization Acceleration plannen voor andere landen en aangegeven dat hij zo’n plan graag voor Nederland zou willen. Er zijn allerlei ideeën besproken, waaronder een project voor slimme wegen. John heeft de minister-president ook gevraagd waar de grote uitdagingen voor Nederland liggen en wat Cisco kan doen om te helpen. Mark Rutte en de vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA - ondersteunt buitenlandse bedrijven die activiteiten in Nederland willen opzetten) stonden hier beslist positief tegenover.

Ook John Chambers ziet dat Nederland veel kan bereiken: “Minister-president Mark Rutte ziet hoe digitalisering de manier waarop alles werkt in Nederland compleet zal veranderen. Van het creëren van nieuwe banen en het stimuleren van een innovatiecultuur, tot het aanpakken van de zorgen die burgers hebben over het verkeer, de voedselveiligheid, het watermanagement en het onderwijs. Nederland bevindt zich aan de top als het gaat om breedband internet en staat aan de basis van een bloeiende startup-gemeenschap in Europa. Nederland bevindt zich daarom in een goede uitgangspositie om te profiteren van de digitale mogelijkheden die voor ons liggen.”

Erg mooi dat Mark Rutte openstond voor ons verhaal, maar voor ons is de vraag nu: waar te beginnen? In elk geval met zaken die we gelijk kunnen realiseren en met ideeën die aansluiten bij de Digitale Agenda. Dit gaan we nu uitwerken voor de Nederlandse overheid. En mocht die er echt voor willen gaan, moeten wij van onze kant de vervolgstappen zetten. We zijn ervan overtuigd dat we dat kunnen, want dankzij investeringen en overnames kunnen we nu de gehele benodigde ‘stack’ leveren voor kleine en grote infrastructurele projecten. We staan, zoals dat heet, ‘goed voorgesorteerd’. Maar dat betekent wel dat we de afslag nog moeten nemen!

Edwin Prinsen, Cisco

Terug naar nieuws overzicht