Redactie - 01 maart 2016

Betere data-gedreven apps met behulp van Open Data uit Europa

Op 18 februari is de eerste officiële versie van de European Data Portal gelanceerd waar meer dan 415.000 datasets beschikbaar zijn om vrij te gebruiken. De site is op initiatief van de Europese Commissie opgezet om digitale grenzen weg te nemen en om eindgebruikers te stimuleren overheidsdata te gebruiken en open te stellen zodat er innovatieve applicaties mee gebouwd kunnen worden. Wat kunnen we daarmee bouwen?

Applicaties, applicaties en nog meer applicaties
Er moet meer met het potentieel van Open Data worden gedaan. De site brengt alle publieke data uit meer dan 39 landen op één plek bij elkaar. Data over energieverbruik, luchtvervuiling, opleiding, inbraken en overheidsuitgaven en aanbestedingen uit verschillende landen zijn vrij toegankelijk. Zo gebruikt het bedrijf PlumeLabs Open Data over luchtkwaliteit om mensen te adviseren wanneer het gezonder is om buiten te sporten. Het bedrijf levert via de applicatie een service die het leven van mensen plezieriger maakt. Want wat willen we met deze grote hoeveelheid data bereiken? Precies wat PlumeLabs al doet: creatieve mensen, ontwikkelaars en ondernemers aanmoedigen en naar het portal trekken om samen praktische producten en services te ontwikkelen. Een mooi voorbeeld dichter bij huis is netage.nl dat financiering voor hun initiatief RESC.info won: een webdienst ontworpen voor brandweer korpsen om het risico van woningbranden in buurten in te schatten op basis van Open Data. Dit draagt bij aan betere voorlichting en optimalisatie van de positie van voertuigen. Alle datasets die zij voor dit initiatief nodig hadden zijn vrij te gebruiken.

Wat voor datasets zijn er dan?
Om te illustreren hoeveel er te vinden is, hierbij een aantal voorbeelden. De zoekterm ‘Twitter’ levert 54 resultaten op van 7 verschillende data catalogi, variërend van Zwitserland tot Italië. ‘Banana’ leidt tot 12 resultaten, ‘industry’ zelfs 9661 datasets en ‘desk’ 102 resultaten. Dit zijn enkele willekeurige zoektermen, maar misschien valt er wel een applicatie te ontwikkelen die iets te maken heeft met Twitter, banaan, bedrijven en industrie? De ontwikkeling van nieuwe originele applicaties die meer laten zien dan de locaties van openbare wc’s op een kaart begint bij het vergroten van de bekendheid van Open Data. Ben jij een ondernemer? Maar je weet niet wat er allemaal te vinden is? Dit is een cruciaal begin om data te kunnen gebruiken.

Eerst vraag, dan aanbod
Het kan echter ook de andere kant op. Welke data zou je willen gebruiken die er nog niet is? De Nederlandse overheid wil graag weten waar meer behoefte aan is via https://data.overheid.nl/node/add/dataverzoek. Misschien wil je een applicatie ontwikkelen die de invloed van grondstofprijzen vergelijkt met voedselconsumptie? Is alle data die je ervoor nodig hebt dan beschikbaar? Als je bedenkt hoeveel data de overheid over jou als persoon bezit, over jouw huis, jouw omgeving, jouw stad, jouw transport – wat zou je dan met al deze data willen doen? Alle dataverzoeken worden direct in behandeling genomen, dus de mogelijkheden zijn enorm! 

Door Eva van Steenbergen, Consultant bij Capgemini Consulting, en Dinand Tinholt, Vice President – Global EU Lead bij Capgemini Consulting

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!