Wouter Hoeffnagel - 05 maart 2016

VN functionaris waarschuwt voor impact van kraken iPhone van terrorist

VN functionaris waarschuwt voor impact van kraken iPhone van terrorist image

Een Zeid Ra'ad al Hussein, Hoge Commissaris voor Mensenrechten bij de Verenigde Naties (VN), adviseert de Amerikaanse autoriteiten terughoudend te zijn in het juridische proces waarmee de FBI Apple probeert te dwingen de iPhone van een terrorist te kraken. De functionaris van de VN waarschuwt voor de impact die dit kan hebben op de veiligheid van miljoenen mensen.

“Om een security gerelateerd probleem, dat te maken heeft met encryptie, in één zaak te adresseren riskeren de autoriteiten het ontgrendelen van een Pandora’s Box die een extreem schadelijke impact kan hebben op de mensenrechten van miljoenen mensen, inclusief hun fysieke en financiële veiligheid”, aldus Zeid. “Ik erken dat deze zaak nog lang niet is afgehandeld in de Amerikaanse rechtszaal, en verzoek alle betrokkenen met klem niet alleen naar deze zaak op zich te kijken, maar ook naar zijn potentieel bredere impact.”

Afschuwelijke misdaad
De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN zegt dat de FBI van iedereen volledige steun zou moeten krijgen in het onderzoeken van de moorden in San Bernardino. “Dit was een afschuwelijke misdaad, en niemand die steun heeft verleend aan of betrokken is geweest hierbij mag de wet ontsnappen. Deze zaak draait echter niet om een bedrijf - en zijn aanhangers - die criminelen of terroristen proberen te beschermen, maar over het trekken van een rode streep die noodzakelijk is om ons allen te beschermen tegen criminelen en repressie”, aldus Zeid.

Ook stelt de VN functionaris dat het kraken van de iPhone een potentiële gift is voor autoritaire regimes en criminele hackers. Hierbij verwijst hij naar eerdere zaken waarin overheden probeerden ICT-bedrijven als Google en BlackBerry te dwingen mee te werken aan massasurveillance.

Vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy
Zeid benadrukt het encryptietools op brede schaal worden gebruikt, waaronder door mensenrechtenverdedigers, journalisten, klokkenluiders, politieke dissidenten die het doelwit kunnen worden van vervolging of intimidatie. “Encryptie en anonimiteit zijn nodig om zowel vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy mogelijk te maken. Het is niet fantasierijk of een overdrevenheid om te zeggen dat zonder encryptie mensenlevens in gevaar kunnen komen. In het slechtste geval kan het vermogen van een overheid om in de telefoons van burgers in te breken leiden tot vervolging van individuen die simpelweg hun fundamentele mensenrechten uitoefenen”, aldus Zeid.

De volledige verklaring van Zeid Ra'ad al Hussein is hier te vinden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!