Flash Storage ondersteunt vrijwel alle applicaties in 2020

07-03-2016 | door: Witold Kepinski

Flash Storage ondersteunt vrijwel alle applicaties in 2020

Een van de grootste fabrikanten van storagesystemen, EMC, heeft 2016 uitgeroepen tot het jaar waarbij flash de enige manier van storage wordt voor data-opslag. De verwachting is namelijk dat in 2020 alle storage van applicaties voor dagelijks gebruik in bedrijven zal bestaan uit flash-technologie. De traditionele disk wordt dan nog voornamelijk gebruikt voor bulk- en archief-storage. Zowel de techniek als de markt zijn nu zo ver dat all-flash arrays gebruikt kunnen worden voor algemene enterprise datastorage.

EMC maakte van de wereldwijde aankondiging een groots spektakel waarvoor ook CEO David Goulden naar Londen was gekomen. Volgens Goulden staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie, aangemoedigd door het Internet of Things (IoT). “Hoe moet je je daarop voorbereiden?”, vroeg hij zich hardop af. “Bedrijven zouden zich op de toekomst kunnen voorbereiden door helemaal over te stappen op schaalbare flash-storage”, stelt Goulden.

Aankondigingen

Dat was overigens niet het enige dat EMC bekendmaakte. Ook werden diverse nieuwe producten geïntroduceerd zoals de nieuwe XtremIO all-flash array waarmee datacenters ruimte en geld kunnen besparen door over te stappen op racks met uitsluitend flash-disks. XtremIO is ontworpen voor de zwaarste high-end workloads en beschikt over datacompressie en de-duplicatiemogelijkheden.

Daarnaast werd ook VNX Series arrays onthuld, het voordeligste all-flash aanbod van EMC. De all-flash VNXe is verkrijgbaar vanaf ongeveer 25.000 dollar en ondersteunt file en block workloads voor middelgrote ondernemingen en workloads.

Nieuw is eveneens VMAX All Flash, een storagesysteem voor schaalbare omgevingen. Met VMAX wordt geleverd met een beschikbaarheid van 99,9999% en kan worden opgerekt tot een opslagcapaciteit van 4 petabytes, verdeeld over 4 racks. “We garanderen de werking van flash-technologie in VMAX voor zolang als de gebruiker het wil”, vertelde Goulden “En mocht er onverhoopt toch iets stuk gaan, dan wordt dat direct door ons vervangen.”

De werking en duurzaamheid van de SSD's zijn naar eigen zeggen verbeterd met behulp van enkele technologieën die EMC heeft ontwikkeld. Hogere flash drive-dichtheid, een kleinere foutmarge, lagere temperaturen en minder stroomverbruik dragen tevens bij aan de omschakeling naar deze nieuwe enterprise storage arrays omdat ze minder ruimte innemen, minder energie verbruiken en minder koeling nodig hebben.

Snelste storagebox ooit

En het neusje van de zalm op het gebied van storage is nu de DSSD D5, aldus EMC. De DSSD D5 is een nieuw product uit de koker van DSSD, het bedrijf dat in mei 2014 door EMC werd overgenomen. Het is een appliance van 5U voor high density en high performance IT-omgevingen zoals datacenters. De DSSD D5 kan 36 SSD's van ieder 4TB bevatten (totaal 144TB) met datasnelheden van 100GB/s. Daarmee is het volgens Ed Shapiro van DSSD de snelste storagebox ooit gemaakt voor de enterprisemarkt. De SSD's zijn speciaal gemodificeerd voor het apparaat zodat de data veiliger opslagen is en de flashmedia minder stroom verbruiken dan normale SSD's.

Het bespaart veel ruimte in het datacenter en levert veel nieuwe mogelijkheden op, vertellen enkele DSSD D5-klanten van het eerste uur. De box is zo snel dat echt real-time data-analyse mogelijk is, waar andere organisaties soms kopieën van data maken om die vervolgens te analyseren. “Maar daarmee werk je in principe altijd met achterhaalde gegevens”, aldus EMC.

Voorsprong voor resellers

Het nieuwe productportfolio is belangrijk voor resellers en distributeurs, zegt Peter Smails, vice-president Product Marketing bij EMC. “Resellers weten zeker dat ze aan EMC een goede partner hebben, want we hebben visie en een trackrecord van innovatie. En dankzij het brede portfolio kunnen ze profiteren van efficiency en schaalbaarheid. Immers met hoe meer vendors je te maken hebt, hoe lager de efficiency voor de reseller.” En dankzij het uitgebreide productaanbod kunnen resellers een aantrekkelijker aanbod aan hun klanten aanbieden, aldus Smails.

Door: Edwin Feldmann

Terug naar nieuws overzicht