Redactie - 10 maart 2016

Wat is datazwaartekracht?

Steeds meer bedrijven in het MKB ontdekken de strategische waarde van hun bestaande data. Daarnaast worden data algemeen beschouwd als een zeer belangrijk onderdeel voor de meest uiteenlopende bedrijfs-gerelateerde doeleinden. De continue groei van data die moeten worden opgeslagen en beheerd maakt het noodzakelijk voor IT-managers in het MKB hun bestaande datamanagement strategie grondig te herzien en deze toekomstbestendig te maken. Maar wat betekent dat precies?

Om voorbereid te zijn op zowel de huidige als toekomstige zakelijke en wettelijke eisen, zouden organisaties moeten overwegen hun data te verplaatsen naar meer kostenefficiënte en slagvaardige cloud-gebaseerde storage-oplossingen. Niet alleen omdat dit snellere innovatiemogelijkheden biedt, maar ook omdat data dan beheerd kunnen worden volgens specifieke bedrijfsinzichten.

Wat betekent datazwaartekracht?
In de dagelijkse praktijk kan het migreren van data naar een nieuw platform diverse problemen opleveren die voornamelijk te maken hebben met het effect van datazwaartekracht. Volgens deze term zijn bits en bytes onderworpen aan de wetten van de zwaartekracht. Het is hun natuur zich te houden aan de bestaande infrastructuur. Afhankelijk van de eigenschappen en de veiligheidsklasse van bedrijfsgegevens, kan het bijna onmogelijk worden om data te migreren van het ene platform naar het andere of naar de cloud.

Maar wat veroorzaakt datazwaartekracht? Er zijn verschillende factoren die er invloed op hebben, zoals de grootte van de data. Iedereen die een storage-infrastructuur in de petabyte sfeer onderhoudt zal het zeer moeilijk vinden om gegevens te verplaatsen naar een nieuw platform - tenzij het nieuwe platform dezelfde specificaties heeft -simpelweg vanwege de grote hoeveelheid data. Ook kunnen er juridische implicaties zijn die het noodzakelijk maken om data alleen op streng-beveiligde servers te verwerken, bijvoorbeeld als het gaat om klant-gerelateerde of medische gegevens.

Cloud loopt niet dood
Zodra een onderneming data heeft overgebracht naar de publieke cloud, kan het net zo tijdrovend en ingewikkeld zijn om de data terug te brengen naar hun oorspronkelijke uitgangspunt. Het goede nieuws is dat er methoden en processen zijn om dit te vergemakkelijken. De basis is dan een storage besturingssysteem die het toelaat om zakelijke gegevens te integreren, beheren en repliceren verspreid over verschillende storage-systemen en cloud leveranciers.

Bij de keuze voor een dergelijk storage besturingssysteem, zouden bedrijven de mogelijkheid moeten bekijken om cloud-middelen van verschillende leveranciers te gebruiken en deze te verbinden met on-premise IT-systemen. Al deze systemen moeten worden geëxploiteerd en beheerd binnen één management platform. Tegelijkertijd moet data snel en gemakkelijk worden overgedragen tussen deze middelen. Anders kun je worden gedwongen om een ??duur migratieproject te starten om data tussen de cloud en opslagsystemen binnen het bedrijf te bewegen.

Storage arrays beheren via centraal platform
Voor CIO’s is het belangrijk om bestaande storage arrays te kunnen integreren verspreid over locaties en te beheren op het centrale storage platform. Door het samenvoegen van deze data silo's, kunnen ze effectief nieuwe big data-initiatieven implementeren.

Na de implementatie van een storage-platform en het succesvol integreren van cloud resources is het mogelijk om dynamisch workloads en data te verplaatsen. Als bijvoorbeeld een groot aantal zakelijke transacties worden ontdekt, kan de IT-beheerder snel nieuwe workloads verschuiven naar snellere flash systemen of krachtige cloud resources gebruiken voor bijkomende CPU-ondersteuning. Om zeer grote hoeveelheden data te verwerken, kunnen bedrijven publieke clouds zoals Amazon Web Services of Microsoft Azure gebruiken en zo efficiënt en economisch werken. Met name voor middelgrote bedrijven is het mogelijk om met een beperkte financiële investering high-performance IT-systemen van de cloud te benutten en daarmee hun concurrentievermogen te vergroten.

Door: NetApp

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!