Witold Kepinski - 11 maart 2016

Tesla rolt 'Summon' functionaliteit uit in Nederland

Eerder dit jaar werd met de Tesla 7.1 software update een reeks Autopilot features voor het verder verbeteren van gemak en veiligheid van de rij ervaring geïntroduceerd. Momenteel wordt versie 7.1.1 in Nederland via een over-the-air software update uitgerold. Veel van deze functies betekenen een stap voorwaarts richting een veiligere autonome toekomst, maar het op afstand parkeren, ook wel bekend als Summon, is hiervan de meest significante aldus Tesla.

Summon dient drie doelen. Allereerst, biedt Summon een oplossing voor menselijk parkeren in kleine ruimten. Onder deze omstandigheden speelt de dode hoek een grote rol en bemoeilijkt deze het manoeuvreren. In tegenstelling tot op de snelweg, moet rond de parkeerplaats, en de directe omgeving voor, naast of achter de auto, rekening worden gehouden met voetgangers, maar ook met huisdieren, winkelwagens en allerlei andere attributen, niet zelden zonder gevolgen. Naar schatting van de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) zijn er tussen 2008 en 2011 in de Verenigde Staten alleen al meer dan 900 mensen omgekomen en nog eens 52.000 mensen gewond geraakt door voertuigen die achteruit reden.

Door Model S of Model X op afstand in of uit te laten parkeren, heeft de bestuurder direct zicht op de gevaren in de omgeving van de auto. Tegelijkertijd beschermen ultrasonische sensoren geplaatst rondom de auto proactief tegen ongeziene of bewegende risico’s en laten de auto stoppen als deze worden gedetecteerd. Via de app kan de bestuurder op elk moment Model S of Model X laten stoppen met de Summon manoeuvre. Hoewel deze aanvullende veiligheidsmaatregelen ongelukken met semi-autonome features als Summon nooit geheel zullen elimineren, zullen zij – mits correct gebruikt – minimaal vergelijkbaar zijn met conventioneel autorijden.

Het tweede doel van Summon is het gemak van het inparkeren significant te verbeteren, zeker op plaatsen waar weinig ruimte is en waar het anders niet mogelijk zou zijn de deuren te openen of in en uit te stappen. In deze situaties maakt Summon de auto makkelijker toegankelijk om kinderen en passagiers in te laten stappen en spullen in te laden.

Tot slot legt Summon een belangrijke basis voor een in toenemende mate autonome wereld. Een wereld waarin het gemak en de veiligheid van transport in grote mate overstijgt wat we nu gewend zijn. Autopilot begon dit proces op de snelweg. Summon brengt het nu naar je eigen garage. Met de ontwikkeling van de technologie, zullen beide mogelijkheden steeds verder naar elkaar toe groeien.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!