Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2016

Schneider Electric introduceert EcoBlade voor opslag van energie

Schneider Electric introduceert EcoBlade voor opslag van energie image

Om de opwarming van de aarde binnen de grenzen van het Parijse klimaatakkoord te kunnen houden, moeten we de volledige potentie uit hernieuwbare energie halen. Daarvoor zijn vernieuwende manieren nodig voor het opslaan van energie, aldus Schneider Electric. Het bedrijf introduceert hiervoor de EcoBlade: een duurzaam en schaalbaar systeem voor het opslaan van energie. EcoBlade is gericht op de consumentenmarkt, IT-omgevingen, industriële of commerciële omgevingen en het elektriciteitsnetwerk.

Tot nu waren duurzame alternatieven als zonne- en windenergie lastig te integreren in elektriciteitsnetwerken, aldus Schneider Electric. Het opgewekte vermogen op een specifiek tijdstip komt immers niet per se overeen met de vraag op dat moment. Om stroomstoringen te voorkomen bij te weinig elektriciteitsaanbod, zetten gebruikers dure en inefficiënte backupsystemen in. Denk hierbij aan generatoren die werken op fossiele brandstof. Dit zijn oplossingen die organisaties veelal inzetten bij serverparken en ziekenhuizen. Schneider Electric biedt nu een alternatief dankzij de introductie van EcoBlade, een systeem dat op een efficiënte en schaalbare manier energie opslaat. Op het moment dat de vraag naar elektriciteit groter is dan hetgeen is opgewekt, stelt EcoBlade de opgewekte energie weer ter beschikking. Het verplaatst zo de duurzame energie als het ware in de tijd aldus de leverancier.

Li-on

Het energieopslagsysteem werkt op basis van Li-on-batterijen. Het bestaat uit blades ter grootte van een 30-inch flatscreentelevisie, met een gewicht van minder dan 25kg. Iedere blade bevat een slimme connected batterijmodule en is stand-alone inzetbaar

Consumenten en zakelijke gebruikers

Consumenten die hun woning hebben voorzien van zonnepanelen kunnen de blades inzetten voor de opslag van de energieoverschotten van zonnepanelen. De opgeslagen energie is vervolgens bruikbaar voor eigen consumptie of voor verkoop aan het microgrid.

De blades zijn ook in te zetten in racks die gekoppeld zijn aan elektriciteitsnetwerken, datacenters, gebouwen of secundaire elektrische energiestations die een grote opslagbehoefte kennen. De blades zijn op het hoogste niveau te integreren in containers. Het resultaat hiervan is dat gebruikers worden voorzien van een vermogen van vele megawattuur (mWh) en complementaire energiebeheerdiensten voor het gehele elektriciteitsnetwerk.

Integratie met StruxureWare

Het EcoBlade-systeem is snel in gebruik te nemen en is onderhoudsvriendelijk. Gebruikers kunnen EcoBlade integreren in de oplossingen die Schneider Electric heeft ontwikkeld op het gebied van elektriciteit. Denk hierbij met name aan de Struxureware-software suite van cloudgebaseerde servicemodules. StruxureWare verzamelt en beheert operationele data en gegevens over het weer. De software optimaliseert de energieprestaties over de gehele keten: van het opwekken van energie door onder meer zonnepanelen en windturbines tot het leveren van een kosteneffectieve energieopslag en -consumptie.

Prijs en verkrijgbaarheid

EcoBlade is verkrijgbaar vanaf 2017. De prijs bedraagt minder dan 500 Amerikaanse dollar per kWh. Kijk voor meer informatie op www.schneider-electric.com/ecoblade.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!