Redactie - 17 maart 2016

Cloud Migratie – breng flexibele bescherming naar het datacenter

One size does not fit all. Bedrijven groeien en veranderen continu en afdelingen hebben verschillende behoeftes wat vaak leidt tot verschillende storagesystemen binnen een organisatie. Dit maakt de keuze tussen een privé, publieke of hybride cloud steeds moeilijker.

Hierdoor implementeren bedrijven vaker verschillende platformen voor disaster recovery en migratie, welke slechts goed zijn voor sommige onderdelen van het bedrijf.

Bij cloud migratie moet er met veel factoren rekening gehouden worden zoals:

  • Partial Migration - een heel belangrijke - laat slechts gedeeltelijke migratie toe van infrastructuren zoals: front-end webservers, mobiele applicaties, content delivery data, gebruikersapplicaties en bandbreedte-intensieve applicaties. Gebaseerd op de bedrijfsvereiste, hebben sommige applicaties back-end connectiviteit met on-premise servers nodig, die via hybride netwerkverbindingen toegankelijk zijn.
  • Dev/Test omgeving - hier wordt software gecodeerd voor klanten zonder gevoelige data in de cloud te bewaren voor marketingdoeleinden. Het eindproduct kan eventueel wel on-premise worden bewaard voor legal of compliance redenen. Ook kan het, op aanvraag van ontwikkelaars, gebruikt worden als ontwikkelingsomgeving bij bouw die meerdere short-lived voorbeelden,om zo verschillende combinaties te testen tijdens de ontwikkelaarslifecycle.
  • Disaster recovery - een zeer belangrijke factor voor bedrijven wereldwijd die bezig zijn met het ontwikkelen van een disaster recovery oplossing of deze nog willen ontwikkelen. Dit is niet alleen duur, maar ook erg moeilijk, onregelmatig getest en niet tot nauwelijks gebruikt.

Als bedrijven hun complete applicatieset migreren naar de cloud, kunnen zij profiteren van voordelen als gigantische internet brandbreedte en sneller toegang tot hun klanten, pay-as-you-use model, flexibiliteit bij het up- of outscalen van servers en applicaties, het gebruik van de laatste en meest recente technologieën, en zelfs het hosten van Information Security en complaint datacenter applicaties.

Infrastructuur management gaat echter vaak fout. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in software ontwikkeling, auto-industrieën en media en gaming industrieën moeten nu eigenlijk ook expert zijn in Infrastructuur management en het hosten van veel verschillende soorten applicaties.

Met de introductie van de cloud wordt bovenstaande door een derde partij geregeld. Hierdoor kunnen bedrijven zich focussen op de belangrijke zaken zonder zich zorgen te hoeven maken over infrastructuurmanagement en gerelateerde issues. Daarnaast kunnen bedrijven kiezen voor locaties in hun regio of in een ander continent duizenden kilometers verderop.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de verschillende factoren die voor elk bedrijf van invloed zijn op de transitie naar cloud migratie. Een goede impact analyse voorkomt winstdalingen en reputatieschade. Factoren waar op gelet moeten worden zijn:

  • Applicatie architectuur. Als er meerdere applicaties contact met elkaar zoeken, is een hoge snelheidsverbinding vereist. Om time-outs en storingen te voorkomen, is het aan te raden deze applicaties samen te plaatsen. Deze zouden moeten draaien op een Operating System die ondersteund wordt door de cloud.
  • Netwerkarchitectuur: Het zou kunnen dat verscheidene applicaties snelle toegang tot interne infrastructuren vereisen, zoals telefoonsystemen, partner- of klantnetwerken of zelfs grotere user base eisen die on-premise gesitueerd zijn. Zulke applicaties zorgen voor uitdagingen dankzij de complexe netwerkomgeving die in acht moet worden genomen voordat deze naar de cloud worden verplaatst.

Bedrijfscontinuïteit en interne en externe SLA met klanten, drijven de migratie van applicaties naar de cloud voor disaster recovery doeleindes, wat deze dus zeer invloedrijk maakt. Cloud is absoluut een ideaal target om content voor disaster recovery te hosten. Het voorziet bedrijven van toegang tot gecertifieerde data centers, hybride oplossingen, offshore/offsite datacenters, voldoende bandbreedte om content toe te kunnen laten, genoeg geheugen en lagere kosten. De applicaties kunnen makkelijk getest worden op failover en de hardware grootte van applicaties kan makkelijk worden aangepast ten tijde van een crisis.

Een van de meest interessante factoren die van invloed is op cloudmigratie is legal en compliance. Zo kunnen er wetten zijn voorgeschreven vanuit het bedrijf, of contracten zijn getekend met klanten die dicteren dat gevoelige en persoonsinformatie beschermt moet worden in het on-premise datacentrum van een bedrijf of soms binnen het land zelf, inclusief back-ups. Zulke eisen moeten uitvoerig worden bekeken voordat er een beslissing wordt gemaakt over het verplaatsen van applicaties naar de cloud, zelfs als deze er technisch gezien klaar voor zijn.

Bedrijven moeten zichzelf daarom de vraag stellen welke cloudoplossing - publiek, prive of hybride - het best bij hen past. Het antwoord verschilt per organisatie en is afhankelijk van de bovenstaande factoren. De hybride cloud krijgt veel interesse van de markt om een lock-in met een verkoper te voorkomen, en creëert hierdoor voor bedrijven de mogelijkheid om in de toekomst makkelijk uit een cloud te stappen zodra omstandigheden erom vragen. 

Door: Sarvesh Goel, Architect Infrastructure Management Services, Mindtree

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!