Redactie - 22 maart 2016

Datameer maakt BI een stuk simpeler

Datameer maakt BI een stuk simpeler image

Het managen van processen is een complexe aangelegenheid. Veelal is de hulp van IT nodig om uit de big databronnen juist die componenten te halen die essentieel zijn voor een zakelijke beslissing. Stefan Groschupf, Chief Executive Officer van Datameer; “Het is soms schrijnend om te zien dat complexe zakelijke beslissingen worden genomen via een Excel sheet die gevuld is met statische informatie. Een export uit een big data pool is vaak gecodeerd als komma separated value (CSV) en in Excel geïmporteerd. Per definitie loop je dan achter de feiten aan.” Tijd voor een andere aanpak onder het motto: ‘Solve the gap between the people that can work with data today and people that should work with it’.

De keuze voor Excel als analyse tool komt voort uit het feit dat IT-veranderingen in de vraag (aanpassingen in de data filters) niet snel genoeg kan realiseren. Stefan, die indertijd met zijn collega’s aan de wieg van Hadoop stond, heeft nu een oplossing. Datameer, het in 2009 opgerichte bedrijf met de wortels in Berlijn en een marketing sales omgeving in Silicon Valey, heeft een complete oplossing gebouwd op basis van Hadoop op een Azure cluster voorzien van de Datameer toepassing.

Zwiters zakmes

De interface, die qua layout afgeleid zou kunnen zijn van Microsoft Excel, is het Zwitsers zakmes van de analisten die zelf hun query’s kunnen definiëren via drag and drop.  De software kan real time big data (in RAW formaat) analyseren via lenzen, waarvan er zo’n vijftig standaard beschikbaar zijn. Input is mogelijk via de meer dan 70 connectoren die nu al meegeleverd kunnen worden. Het veranderen van de zoekopdracht is het aanpassen van het script in de lens, daarna is alles snel geïmplementeerd. Zeven jaar nadat het bedrijf opgericht is, heeft het een groot aantal (meer dan 200) zakelijke gebruikers

Kanker

De uitkomsten kunnen niet alleen door de gebruikers geïnterpreteerd worden, het kan ook input voor geautomatiseerde processen zijn. Dat maakt de andere kant van de Datameer oplossing des te interessanter. Onder het motto: ‘Data analytics can make the planet better’, is men bezig nieuwe onderzoeken te faciliteren. Trends uit gigantische bestanden kunnen helpen bij wetenschappelijk onderzoek zoals het onderzoek naar kanker.

De software komt in twee smaken: als stand alone applicatie op een server of als pc-toepassing. De server oplossing kost 50k per jaar, de pc-implementatie (Windows, OSX en Linux) 300 euro per jaar. Via een testversie kunnen gebruikers voor aanschaf twee weken de software analyseren.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!