Redactie - 23 maart 2016

Het IoT en beveiliging: nieuwe uitdagingen voor beheerders

Hoe lang zal het nog duren voordat de koffieautomaat jou herkent en vraagt of je, zoals gebruikelijk, een cappuccino wilt of nu eens iets anders? Uiteraard hoef je geen enkele knop meer in te drukken en geef je je bestelling gewoon mondeling door aan de automaat. Toekomstmuziek? Beslist niet. Twee jaar geleden kon je er al over lezen.

Deze trend heeft alles te maken met het Internet of Things (IoT), de buzz-term van dit moment. GFI deed er twee jaar geleden een onderzoek naar en toen al waren er onder beheerders zorgen over deze trend. Zij hebben de handen al vol aan het beschikbaar en veilig houden van de infrastructuur. Wanneer het IoT echt een vlucht neemt, nemen de uitdagingen alleen maar toe. Vooral de sterke toename van mobiele devices baarde twee jaar geleden zorgen.

Tempo

Hoe staat het Internet of Things er nu voor? Volgens deskundigen is veiligheid ook in 2016 een van de belangrijkste issues. Vorig jaar groeide het aantal ‘things’ dat verbonden raakte met het internet snel en niet elke organisatie kan de beveiliging in hetzelfde tempo volgen. Denk aan de hack van een Jeep in de Verenigde Staten vorige zomer. De hackers kregen toegang tot de systemen van de wagen via Uconnect dat een internetverbinding met de auto tot stand brengt. Met het IP-adres van de auto kregen ze op afstand toegang tot de firmware, waarmee ze vervolgens allerlei systemen konden aansturen.

Aantallen of diensten

Bij het IoT gaat het verder al snel over aantallen. Maar die zeggen niet zoveel. Het gaat veel meer om welke services mogelijk zijn met dit concept. Zo neemt IDC al afstand van alleen aantallen en voorspelt het bureau ook het aantal nieuwe diensten en apps dat mogelijk is met het IoT.

Be prepared

Duidelijk is dat het IoT voor beheerders een flinke klus wordt. Zij zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar en veilig houden van een infrastructuur die alsmaar uitdijt. Daarom is het raadzaam om nu al goed rond te kijken naar geïntegreerde manieren en middelen om je infrastructuur te monitoren en te beschermen. Een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt dat je als beheerder over een of twee jaar totaal overvallen wordt door ‘things’ die de infrastructuur belasten, maar waarvan niet duidelijk is of ze geautoriseerd en veilig zijn.

Door: Gijs Schuilingh, Sales Manager Benelux, Nordics & Eastern Europe bij GFI Software 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!