Redactie - 25 maart 2016

OGD bouwt schaalbare gevirtualiseerde infrastructuur met Juniper Networks en VMware

OGD IT Services is een Nederlandse ICT-dienstverlener met vijf vestigingen waar achthonderd professionals werken. Het bedrijf specialiseert zich in infrastructuurprojecten, service management en softwareontwikkeling. Toegevoegde waarde staat voor hen aan de basis van een succesvolle samenwerking met klanten. OGD voorziet daarin door louter gebruik te maken van technologieën die resulteren in betrouwbare en flexibele ICT-oplossingen.

De behoeften van klanten en de manier waarop ICT-diensten worden geleverd, veranderen constant en in hoog tempo. In reactie hierop heeft OGD zijn dienstenaanbod uitgebreid. Daarbij ontbrak een belangrijke schakel; een infrastructuur die in staat is om snel en eenvoudig ruimte te bieden voor de applicaties van klanten. Dit gaf de aanzet tot het ontwikkelen van een eigen multi-tenant IaaS (Infrastructure-as-a-Service)-platform op basis van VMware NSX.

Joep Piscaer (foto), de chief technology officer (CTO) van OGD, geeft aan wat hierbij de achterliggende gedachte was: “We wilden de opleversnelheid verhogen en een oplossing aanbieden waarmee onze klanten aan flexibiliteit zouden winnen. In de oude situatie moesten we voor elke klant een nieuwe omgeving inrichten. Hoewel we over een basisarchitectuur beschikten, kon dit proces nog altijd tot zo’n vier maanden in beslag nemen. Met het oog op het dynamische moderne klimaat vonden we deze doorlooptijd te lang. Netwerkvirtualisatie zou op dit terrein volop mogelijkheden voor innovatie bieden, en hoewel VMware NSX een nieuwe technologie is, heeft de oplossing zijn waarde al ruimschoots in de praktijk bewezen.

Combinatie van VMware en Juniper Networks voor nieuw IaaS-platform

Nadat OGD had besloten om VMware NSX in te zetten als de onderliggende technologie voor het nieuwe IaaS-platform, moest het een leverancier van netwerktechnologie vinden die ondersteuning kon bieden voor het fysieke underlay-netwerk. Piscaer: “We wilden een simpele, intelligente en schaalbare netwerkomgeving, waarmee we onze klanten selfservice konden aanbieden. Het doel was meer keuzevrijheid in de manier waarop ze met ons tot interactie overgaan. Na een grondige marktanalyse, bleek Juniper Networks de enige partij die ondersteuning kon bieden voor ons specifieke platform.”

OGD werkte tijdens de planningsfase binnen zijn twee datacenters nauw samen met Juniper en droeg zelf zorg voor de implementatie van het netwerk. Het netwerkontwerp is op ‘pods’ gebaseerd om de risico’s zoveel mogelijk terug te dringen. Doordat deze pods kunnen worden geïntegreerd tot één oplossing, voorkomen ze downtime van de hele omgeving wanneer er één pod uitvalt. Dit ontwerp levert zowel voordelen op wat betreft kostenbesparingen als vanuit het oogpunt van de beveiliging.

OGD koos voor de implementatie van een netwerk dat aansloot op de ontwerpprincipes van de MetaFabric-architectuur van Juniper Networks en gebruikmaakte van QFX5100-switches en services gateways uit de SRX-reeks van de leverancier. De QFX5100-switches van Juniper zijn flexibele datacenter-switches die als universele bouwsteen kunnen dienen voor uiteenlopende netwerkarchitecturen. Ze maken gebruik van omvangrijke media access control (MAC)-tabellen ter ondersteuning van de virtualisatieomgeving van OGD in VMware NSX. De managed service van OGD is gebaseerd uit de services gateways uit de SRX-reeks van Juniper en voorziet in schaalbare prestaties en netwerksegmentatie. Dit stelt beheerders in staat om op maat beleidsregels en beveiligingsmechanismen in te stellen in aansluiting op de wensen en behoeften van verschillende klanten.

Dankzij het gebruik van QFX-switches binnen zijn netwerkarchitectuur kan OGD klanten nieuwe faciliteiten bieden. Piscaer: “We kozen specifiek voor QFX vanwege zijn integratie met VMware NSX en de mogelijkheid om fysieke apparaten te integreren tot één virtuele stack. Klanten kunnen apparatuur onderbrengen in het datacenter, waar deze naadloos wordt geïntegreerd met hun virtuele infrastructuur. Dit biedt enorme toegevoegde waarde.”

Met de combinatie van VMware en Juniper Networks kan OGD zijn klanten een uiterst flexibel selfserviceportaal aanbieden. Klanten kunnen zelf bepalen hoeveel zij zelf willen regelen, en OGD draagt zorg voor de rest. Veel klanten geven aan, dat zij hierdoor in staat zijn om snel en eenvoudig nieuwe IP-adressen aan te maken, firewallconfiguraties te wijzigen, een nieuwe virtuele machine te creëren en zelfs applicaties te migreren.

Ongekend snel applicaties overzetten

Kort na de introductie van de IaaS-oplossing maken al 50.000 eindgebruikers gebruik van het nieuwe platform. Klanten kunnen hun applicaties snel en eenvoudig naar het IaaS-platform overzetten. In de meeste gevallen is dit al binnen een dag mogelijk, iets wat ongekend is voor traditionele datacenteromgevingen en voor klanten aanzienlijke voordelen oplevert. Het IaaS-platform heeft niet alleen voor een verandering gezorgd van de interactie tussen OGD en zijn klanten, maar heeft ook voor een belangrijke interne veranderingen gezorgd. Omdat het datacenter nu meer weg heeft van een softwareomgeving, kunnen de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur van het datacenter meer werken als softwareprogrammeurs. Piscaer: “In het verleden was er sprake van dikke muren tussen onze infrastructuur- en programmeerafdeling. Dat is niet langer het geval. De grenzen zijn vervaagd en de teams werken overal samen, vaak onder het genot van pizza en een biertje!”

Piscaer en zijn team stelden een volledige business case op voor de implementatie van het IaaS-platform: “In een sterk concurrerende markt als de onze moeten we zo snel mogelijk een positieve cashflow zien te genereren. Ons op pods gebaseerde ontwerp maakt het eenvoudig om de toekomstige kosten te voorspellen op basis van de groei van onze bedrijfsactiviteiten. We verwachten binnen drie jaar na onze investering een volledige ROI te realiseren.”

Beter inspringen op de zakelijke problemen van klanten

De keuze van OGD voor de technologie van VMware en Juniper Networks stelt het bedrijf in staat om op eenvoudige wijze een netwerk op maat in te richten zonder onnodige administratie voor de klant en met een volledig geautomatiseerde configuratieprocedure. Deze aanpak geeft klanten de regie in handen. Met het selfserviceportaal kunnen ze in recordtijd applicaties uitrollen. OGD draagt daarbij zorg voor alles wat met de back-end te maken heeft, zoals de prestaties, de beschikbaarheid en beveiliging van het platform.

Piscaer: “We zijn al bezig met de ontwikkeling van nieuwe diensten, zoals selfservicemogelijkheden op basis van technologieën die onze bedrijfsactiviteiten op de lange termijn zullen aanvullen. We maken daarbij in verdere mate gebruik van cloud- en virtualisatietechnologie. De combinatie van VMware NSX en Juniper Networks heeft ervoor gezorgd dat we veel beter kunnen inspringen op de zakelijke problemen van onze klanten. In plaats van een netwerkleverancier zochten we naar een partner wiens bedrijfsethiek en –cultuur aansloot op die van ons. Juniper Networks is die partner, en we zien ernaar uit om samen meer successen te boeken.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!