Redactie - 24 maart 2016

Google maakt Cloud Machine Learning service mainstream

Google maakt Cloud Machine Learning service mainstream image

Honderden producten en diensten op het gebied van big data en analytics vechten om aandacht. Dit komt doordat het één van de meest vruchtbare gebieden van innovatie is in onze industrie. En dat is geen wonder; de allerbeste klantervaringen kunnen alleen worden gerealiseerd dankzij de inzichten die we uit data kunnen afleiden. Dit is een ontwikkelgebied waarin Google Cloud Platform al twee decennia investeert en nu kondigen we de meest recente resultaten van dat werk aan. Een volgende ronde van innovatie! Die verder bouwt op onze portfolio van datamanagement en analysemogelijkheden door het toevoegen van nieuwe producten en diensten in een aantal belangrijke gebieden.

We zijn een heel eind op weg naar het maken van applicaties die kunnen zien en horen. Die de wereld om zich heen kunnen begrijpen. En nu maken we daarin een grote stap voorwaarts, met de aankondiging van een nieuwe productfamilie.

Cloud Machine Learning

Cloud Machine Learning zal machine learning mainstream maken en datawetenschappers en ontwikkelaars een manier bieden om nog intelligentere toepassingen te bouwen. Google biedt hiermee toegang tot dezelfde technologieën die achter Google NowGoogle Photos en stemherkenning in Google Search zitten, zoals makkelijk te gebruiken REST API’s. Dit stelt ontwikkelaars in staat om, met behulp van de open-source TensorFlow machine learning bibliotheek, krachtige Machine Learning modellen voor hun gegevens te bouwen.

Cloud Machine Learning maakt het makkelijk om accurate, grootschalige machine learning modellen te bouwen in een kort tijdsbestek. Het is portable, volledig te beheren en schaalbaar. Cloud Machine Learning werkt met gegevens in vele formaten en is goed geïntegreerd met andere Google Cloud Platform producten zoals Cloud DataflowBigQueryCloud DataprocGoogle Cloud Storage, en Cloud Datalab. Daarmee kunnen eenvoudig voorspellende analytics modellen worden gebouwd, gebruik makend van eigen trainingsdata. Bijvoorbeeld: een app voor financiële dienstverlening, die waarde kan voorspellen door het gebruik van regressiemodellen of een classificiatiedienst voor afbeeldingen.  Cloud Machine Learning zorgt voor alles; van de invoer van de data tot en met de voorspelling. Met als resultaat dat elke toepassing voordeel heeft van dezelfde deep learning technieken die aan veel services van Google ten grondslag liggen. 

Pre-trained Machine Learning modellen

Pre-trained Machine Learning modellen zoals Cloud Translate API en Cloud Vision API worden tegenwoordig vergezeld van Cloud Speech API. We kondigen dan ook met trots aan dat we nu een volledige set van API’s aanbieden die ontwikkelaars helpen om hun applicaties te laten zien, horen en vertalen. Google Cloud Speech API gebruikt dezelfde neural network technologie die achter voice search in Google App en voice typing in Google Keyboard zit. Deze vertoont spraak-naar-tekst conversie in meer dan tachtig talen met  ongeëvenaarde nauwkeurigheid en snelheid, vooral in rumoerige omgevingen. Deze technologie - die ontwikkelaars  in staat heeft gesteld om spraak toe te voegen aan Chrome en Android - is nu beschikbaar voor iedere applicatie in real-time streaming of batch modus.

Big Data en Analytics:

Omgaan met Big Data op de cloud manier, betekent dat er productiever met applicaties kan worden gewerkt. Met snellere en betere inzichten, zonder zorgen over de onderliggende infrastructuur. Om dit te bevorderen, kondigden we onlangs de algemene besschikbaarheid aan van: Google Cloud DataprocApache Hadoop en Apache Spark service. En we voegen nieuwe diensten en mogelijkheden toe:

Google BigQuery blijft de grenzen opzoeken van wat het betekent om een volledig beheerd Analytics Data Warahouse te zijn. En we kondigen vandaag veel nieuwe, interessante functies aan die analytics sneller, goedkoper en eenvoudiger in gebruik maken;

-       Lange termijn opslag zorgt voor een automatische daling van je opslagkosten met 50 procent na 90 dagen. 

-       Automatische Table Partitions (die binnenkort verschijnen) vereenvoudigen de wijze van data-opslag en uitvoer van data queries.

-       De nieuwe Capacitor storage engine, die queries maar liefst 10 keer versnelt, en Poseidon: een nieuw mechanisme dat dataverwerking en export met 5 keer versnelt.

-       Directe query en import van Apache AVRO files

-       Automatische schema inference van JSON en CSV files.

-       Een nieuw openbaar Datasets Programma, dat onze community helpt bij het hosten, delen en analyseren van openbare datasets.

En al deze nieuwe functies komen automatisch naar onze gebruikers toe. Zonder dat ze een upgrade hoeven uitvoeren of downtime ervaren; dit is zoals fully managed bedoeld is.

Onlangs kondigden we Google Data Studio 360 aan. Dit is een nieuw product voor rapportage en datavisualisatie, waarmee alle dataflows in één tool te verenigen zijn. Data Studio stelt ontwikkelaars in staat om toegang te krijgen tot datasets uit verschillende bronnen, zoals Google AnalyticsBigQuery en Google Sheets en deze te transformeren of te delen. Alle verschillende bronnen kunnen dan worden weergegeven in hetzelfde rapport en het maken van mooie en flexibele rapportages samen met collega’s wordt eenvoudiger dan ooit. Google Data Studio is (op uitnodiging) verkrijgbaar in private Beta voor Google Analytics Premium klanten.

Open Source

Ons aanbod op het gebied van Cloud Machine Learning tilt Google’s cutting edge machine learning en dataprocessing technologieën naar een hoger niveau. Enkele daarvan werden onlangs open sourced, zoals TensorFlow. Dit is Google’s nieuwe machine learning systeem en op dit moment het #1 machine learning project op GitHub. We blijven dit ecosysteem uiteraard ontwikkelen. Zo kan TensorFlow Serving nu voor ML models  gecombineerd worden met één van onze andere open-source projecten: Kubernetes. Het Cloud Machine Learning product breidt deze mogelijkheden uit, zodat ontwikkelaars krachtige Machine Learning modellen kunnen bouwen met hun data op het Google Cloud Platform.

Eerder dit jaar werkten we samen met een aantal organisaties, waaronder Data Artisans, Cloudera en Talend, aan het toevoegen van het Dataflow model, SDK’s en runners aan de Apache Incubator. Dit nieuwe project staat bekend als Apache Beam.

Het Cloud Platform team is super enthousiast over 2016. Enkele van de grootste merken in de wereld, zoals SpotifyCoca-ColaAtomic Fiction en Khan Academy gebruiken onze big data services. We kijken ernaar uit wat anderen met onze nieuwe producten gaan maken! Meer informatie is te vinden op cloud.google.com/.

Door: Fausto Ibarra, Director Product Management

Speech API Video: https://www.youtube.com/watch?v=wzp9dfVpeeg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!