Witold Kepinski - 30 maart 2016

Robot Spencer begeleidt KLM passagiers op Schiphol

Na ruim drie jaar bouwen en programmeren, zijn deze maand op Schiphol diverse tests met robot Spencer uitgevoerd. Vorige week is de testfase afgesloten en heeft Spencer met succes voor het eerst passagiers van KLM op Schiphol naar hun gate van vertrek begeleid. De naam ‘Spencer’ staat voor ‘Social situation-aware PErceptioN and action for CognitivE Robots’. De komende periode zullen de partners de testresultaten evalueren en een volgende fase bespreken.

Als Spencer de boarding passes van passagiers heeft gescand, weet hij dat de groep compleet is en naar welke gate van vertrek zij begeleid moet worden. Spencer vertrekt automatisch en de passagiers volgen de robot. De robot past zijn snelheid aan de groep aan, wijkt uit voor obstakels die op zijn pad komen en informeert de passagiers over de resterende afstand tot de vertrek gate via het scherm. Daar aangekomen geeft hij aan dat de bestemming is bereikt.

"Dagelijks kunnen sommige reizigers hun aansluitende vlucht missen door bijvoorbeeld vertragingen, problemen met het vinden van de weg of taalbarrières. Aangezien 70% van KLM passagiers op Schiphol overstappen, kijken we altijd hoe dit proces nog beter kan. KLM is van mening dat robotics, de komende jaren een toenemende impact zal hebben op de luchtvaart. Op verschillende vlakken voeren we testen uit om te achterhalen hoe en of robotics in onze processen past. Dit ter ondersteuning van de service die onze medewerkers op de luchthaven verlenen. Hierdoor kunnen ze meer tijd besteden aan passagiers met complexe vragen", aldus René de Groot, Chief Operating Officer KLM.

Het robot project wordt door de Europese Commissie vanuit het 7e Kader Programma medegefinancierd. Verder zijn naast KLM, SME Bluebotics, diverse universiteiten, zoals de Universiteit van Freiburg, München, Twente en Orebo, de Hogeschool Aachen, het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en Schiphol aan het project verbonden. Lees meer over en van Spencer in het KLM.Blog.

WK

 

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!