Lonen in de ICT-sector stijgen weer
07-04-2016 | door: Wouter Hoeffnagel

Lonen in de ICT-sector stijgen weer

De lonen in de ICT-sector zijn in 2015 gestegen. Dit is voor het eerst sinds in 2010 een daling werd ingezet. Het gemiddelde uurloon groeide ten opzichte van 2014 met 4% naar 15,30 euro. Hiermee verdienen ICT’ers bovengemiddeld. Het gemiddelde uurloon van alle Nederland is gelijk gebleven op 14,40 euro.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex. Het aantal bonussen in de ICT is in vergelijking met 2014 verdubbeld (van 11% naar 22%). Het aantal percentage ICT-professionals dat een dertiende maand ontving is ten opzichte van 2014 met 7% gestegen naar 19%.

Sterke groei
De ICT-sector blijft sterk groeien. Het aantal vacatures in de branche blijft toenemen en bijna de helft van alle ICT’ers (47%) geeft aan binnen twaalf maanden een nieuwe baan te willen vinden. “We zien elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. De vraag naar ICT professionals groeit al een aantal jaar en hoewel ICT’ers meer verdienen dan gemiddeld, steeg het salaris niet zo hard als de groei van de vraag naar personeel in de ICT. Tot afgelopen jaar. Het is dan ook niet gek dat veel ICT professionals zich nu oriënteren op een nieuwe baan. Het is altijd slim om je verbetermogelijkheden op het gebied van werk te onderzoeken.”, schetst Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, vult aan: “Opvallend in de ICT is dat de salarissen en bonussen sterk zijn toegenomen en dat juist de ontevredenheid hierover net zo hoog is als in 2014. Als het werk niet leuk is zijn er maar twee opties: ander werk zoeken of het werk samen met collega’s leuker maken.”

Het aantal verwachten ontslagen in de ICT is afgelopen jaar met 21% afgenomen. Ruim driekwart van de medewerkers geeft daarnaast aan tevreden te zijn met de veiligheid van zijn baan. Het merendeel van de ICT’ers blijkt ook vertrouwen te hebben in de managementstrategie van hun bedrijf. Ruim de helft van alle ICT-medewerkers had aflopen jaar de mogelijkheid een training te volgen om zich verder te ontwikkelen.

Terug naar nieuws overzicht